Pàgines

dimecres, 2 de maig del 2012

Estris de cuina



Gomes de l'olla a pressió

Les gomes que s'ajusten a la tapa de l'olla a pressió duraran més temps si les passes per aigua freda després de destapar l'olla.

L'elecció de la copa

Seran sempre de vidre molt transparent i tan fines com sigui possible per apreciar el color del vi i, en el cas dels escumosos, per deixar espai i gaudir de l'aroma.
-Escumosos: en copa flauta, esbelta, alta i de 200 cc. S'omplirà fins a un centímetre per sota de la vora de dalt, deixant espai perquè es formi la corona d'escuma.
-Vins generosos: s'utilitza el tastavins de Xerès, de 100 cc, ple fins a la meitat.
-Els vins tranquils: tant si són blancs com negres, joves o de criança, se serveixen en la copa de 200 cc esfèrica o lleugerament allargada. S'omplirà només un terç de la seva capacitat.

Com netejar les copes

Renta-les estirades en una barreja d'una part de vinagre i tres d'aigua. Deixa-les que s'eixuguin soles.

Gots lluents

Si vols que els teus gots estiguin lluents durant més temps i eliminar les taques de calç, afegeix al detergent un bon raig de vinagre.

Per recuperar la transparència i la brillantor del vidre, prepara una barreja d'aigua amb farina de blat de moro (maizena en castellà), impregna'n un drap suau i frega cada got. Eixuga'l amb un drap de cotó. Pot ser que hagis de repetir el procés tres o quatre vegades fins que s'eliminin les ratlles.

Gots enganxats

Omple el got superior d'aigua freda i submergeix l'inferior en aigua calenta. La diferència de temperatura farà que es desenganxin.

Cristalleria ben lluent

Posa peles de patata en un recipient amb aigua i la cristalleria. Al cap d'una estona brillarà.

Tasses de cafè sense taques

Per eliminar les taques de cafè de les tasses o de l'encimera de la cuina, frega-les amb una mica de bicarbonat sòdic i, al cap d'uns minuts, passa-hi una esponja amb aigua.

Les millors tasses per al cafè

A l'hora d'elegir la vaixella per al cafè, tria les tasses de capacitat reduïda; així, no es perdrà la concentració d'aromes. És recomanable que les netegis amb molta aigua i sense detergent, i que les eixuguis amb un drap net.

Termos impecables

Omple'l amb aigua calenta i afegeix mitja tassa d'arròs. Tanca'l, sacseja'l i deixa'l reposar 30 minuts. Quedarà com nou.

Per fer marxar la mala olor, neteja'l amb una solució de carbonat de sosa.

Perquè les cassoles de fang durin més

Abans de fer servir una cassola de fang, has de deixar-la en remull 24 hores. Un cop seca, frega-la amb una dent d'all. Perquè duri més, remulla la part inferior quan l'hagis d'utilitzar.

També pots fregar bé la part de dins amb un all abans de fer-les servir, cobrir-les amb sal gruixuda i posar-les al foc fins que la sal estigui quasi cremada, i esbandir-les.

Carmanyoles sense olor

Perquè desapareixin les olors de les carmanyoles i de les cantimplores, només has d'omplir-les d'aigua amb una cullerada gran de sal de fruites. Tanca el recipient i sacseja'l diverses vegades. L'olor desapareixerà.

Coberts i estris de fusta ben nets

Per a mantenir-los en bon estat, frega'ls amb un fregall d'acer fi amb aigua, però sense detergent. Deixa que s'eixuguin bé i, a continuació, suca tota la superfície amb una mica d'oli.

Perquè recuperin el seu color, pots introduir-los en aigua calenta amb aigua oxigenada. Deixa'ls reposar i comprovaràs que queden com nous.

Coberts d'acer inoxidable

Els coberts d'aquest material acostumen a tenir taques d'òxid. Per eliminar-les, frega la zona amb un tros de suro.

Ganivets amb taques d'humitat

A les culleres i les forquilles no es nota tant, però a les fulles dels ganivets les taques d'humitat es veuen d'una hora lluny i fa lleig. Per deixar-les ben lluents, frega-les amb un drap mullat amb una mica de vi negre.

Coberts i tovalloners disposats amb encant

-Amb un nus: enrotlla cada joc de coberts amb un tovalló, fes un nus amb un llaç i col·loca'ls en una copa de vidre.
-Amb "marcallocs": amb unes tisores de pics, retalla un tros de cartró i escriu el nom del comensal. Passa una cinta de setí i embolica el tovalló amb una flor a dins.
-Amb saquets: posa cada joc de coberts dins d'un saquet de tela que podràs guarnir amb una flor.
-Amb pinces: col·loca al damunt del plat el tovalló amb el cobert a dins i subjecta-ho tot amb una pinça d'estendre roba que porti el nom de cada comensal.
-Un toc romàntic: tria tovallons en tons bonics, posa'ls sobre una vaixella blanca i lliga-ho amb una cinta de ràfia rematada amb una flor de tela o seca. El tovalló ha d'estar enrotllat (amb els coberts o sense ells).
-Flors de colors: embolica una flor gran i fresca a cada tovalló, lligada amb un llaç o amb una cinta de ràfia.

Coberts de plata lluents

Abans d'utilitzar els coberts de plata per a una ocasió especial, recupera la seva brillantor. Frega'ls amb una pasta composta de sal gruixuda i vinagre calent i, a més, eliminaràs les taques d'òxid. Després, els has d'esbandir bé.

Tingues cura de les paelles

Per evitar que el menjar s'enganxi a la paella, només has d'adoptar certes precaucions. Si és de ferro, l'has d'impermeabilitzar posant-la al foc amb oli fins que fumegi; després, retira'l i, un cop fred, frega amb ell tot l'interior de la paella. Elimina l'oli que sobra amb paper de cuina, però deixant la paella una mica engreixada. Després de cada neteja, s'ha d'eixugar molt bé per evitar que s'oxidi i, a continuació, estendre unes gotes d'oli per a mantenir-la engreixada. En el cas de les antiadherents, el perill és que es ratllin, per tant, utilitzarem accessoris de fusta o de plàstic resistent. Per a netejar-les utilitzarem sabó neutre i una esponja, i evitarem l'ús de detergents abrasius i del rentavaixelles.

Després d'haver fet una deliciosa paella d'arròs, retira totes les restes de la paella i neteja-la bé amb vinagre. A continuació, frega-la amb mitja llimona, esbandeix-la bé, eixuga-la amb un drap suau i passa-hi un cotó mullat amb oli net. Quedarà impecable i preparada per guardar-la.

Si les paelles t'han quedat inservibles perquè s'han cremat, oblida't de llençar-les. Omple-les amb molta sal gruixuda i posa-les a foc constant; quedaran com noves. Un cop hagis acabat, llença la sal, no és aconsellable reutilitzar-la.

També pots deixar la sal tota la nit amb aigua calenta i el dia següent podràs netejar-la més fàcilment.

Si les paelles o els cassons estan molt ennegrits pel greix, posa-hi a bullir un rajolí de vinagre. Quedaran com nous.

Si les has netejat molt bé i encara hi queden restes de greix, passa-hi amb suavitat una esponja humitejada amb vinagre i sal de cuina per la zona tacada.

Olles d'acer inoxidable

Si les olles, les cassoles o qualsevol recipient d'aquest material estan ennegrides per l'ús, el millor és posar-hi a coure a dins peles de patata.

També hi pots bullir el contingut de tres tasses de suc de tomàquet. Neteja-ho i eixuga-ho.

Cassoles cremades com a noves

Si vols treure les restes del seu interior, només has de posar-hi a escalfar una part de lleixiu per set d'aigua i mantenir-ho en ebullició durant uns minuts. Després, neteja-la amb cura amb el teu detergent habitual. La propera vegada que la necessitis, comprovaràs que ha recuperat les seves propietats antiadherents.

Cassoles d'alumini impecables

Per a mantenir les teves cassoles d'alumini ben netes, bull en el seu interior algunes peles de llimona durant uns minuts.

Si vols que recuperin l'aspecte que tenien quan eren noves, cou-hi a dins un parell de tomàquets durant mitja hora. Frega bé la part exterior i aplica-hi un producte per netejar metalls. Finalment, esbandeix-ho i eixuga-ho bé.

També pots netejar-les amb una barreja d'oli i unes gotes d'alcohol.

Cures de l'acer inoxidable

Utilitza un sabó suau i eixuga immediatament per evitar que hi surtin taques. No facis servir fregalls perquè no es ratllin i evita que s'hi ressequin restes de menjar, sobretot si són àcides (salses, vinagre, etc): podrien picar-se. Les taques blanques, blaves, etc. que surten pel rentavaixelles o per la calç es trauen amb un producte per netejar metalls.

Cremadors lluents

Si estan negres, per recuperar la seva brillantor, posa'ls en un recipient i cobreix-los amb vinagre. Deixa'ls així durant, com a mínim, tres o quatre hores. Veuràs com queden lluents.

També pots bullir aigua amb el suc de tres llimones, treure-ho del foc i introduir-hi els cremadors fins que l'aigua s'hagi refredat.

Cafeteres impecables

Acostuma a passar que, després d'un temps sense fer servir la cafetera tradicional d'alumini, la base on va l'aigua es posa blanca i amb incrustacions. Quan estigui seca, posa un tovalló de paper amb dues o tres cullerades de sucre, fes una bola, lliga-ho amb una goma elàstica i posa-ho a dins. Després, col·loca el filtre i enrosca-ho. Encara que estiguis dos o tres mesos sense utilitzar-la, continuarà lluent.

Coladors com nous

Perquè els coladors vells agafin un bon aspecte, submergeix-los en aigua bullint amb un rajolí de lleixiu. Deixa-ho actuar 15 minuts i després esbandeix-ho amb aigua i sabó.

Treu la pudor de peix dels plats

La pudor que el peix deixa als plats i a les safates desapareixerà submergint les peces de la vaixella en un recipient que contingui te molt carregat. Si l'olor encara dura, frega-les amb mitja ceba o amb mitja patata crua i esbandeix-les després amb el te.

Motlles de rebosteria

Després d'utilitzar-los, treu les restes amb un tovalló de paper o amb un drap de cotó. Esbandeix-los amb aigua però no utilitzis mai detergent.

Estris cremats

Omple la part de dins amb molt de bicarbonat sòdic i una mica d'aigua, deixa-ho actuar durant un parell d'hores. Si la taca és molt resistent, prepara una barreja d'una tassa d'aigua, mitja de vinagre i dos de bicarbonat i posa-ho al foc, al bany maria.

Llaunes amb òxid

Si les llaunes o els pots on hi guardes les galetes o qualsevol altre tipus de pastissets tenen algunes taques d'òxid, podràs eliminar-les, si no són gaire grans o, com a mínim, suavitzar-les, fregant-les amb oli d'oliva i un drapet.

Glaçoneres que s'enganxen al congelador

Si vols evitar que les glaçoneres s'enganxin al congelador, abans d'omplir-les d'aigua, frega la seva base amb una mica d'oli. Ja podràs deixar-les el temps que vulguis, que no s'enganxaran.

I si no vols que siguin els glaçons els que s'enganxin entre ells, posa un rajolí d'aigua amb gas a la glaçonera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada