Pàgines

dilluns, 30 d’abril del 2012

La rebosteria


Cocció del pa de pessic
  • Llevat que la recepta que utilitzem indiqui el contari, la temperatura del forn ha de ser mitjana, entre els 170 i els 175ºC.
  • Abans de posar la massa, i perquè el pa de pessic surti bé, el forn ha d'estar molt calent.
  • Un excés de calor provocarà que la massa del pa de pessic pugi massa pel centre i, al mateix temps, es torri a la superfície, la qual cosa impedirà que la massa s'expandeixi.
  • Pel contari, si la temperatura del forn és massa baixa, el pa de pessic pujarà pels costats, però quedarà enfonsat pel centre. 

Pa de pessic enganxat al motlle o al corró

Si el pa de pessic s'ha enganxat al motlle, deixa'l uns minuts al damunt d'un drap humit. Es desemmotllarà mès fàcilment.

Si la massa se t'ha enganxat al corró i no vols posar més farina, introdueix-ho al congelador un parell d'hores fins que quedi molt fred.


Evitar que el pa de pessic s'enganxi al motlle

Engreixa el motlle amb mantega i escampa-hi farina.


Reconèixer un pa de pessic cuit

Només l'has de punxar amb una forquilla o un punxó metàl·lic de fer broquetes. Si surt net i sec vol dir que el pa de pessic està fet; si surt tacat de massa significa que encara no ha acabat de cuallar i necessita més temps de cocció. Si, malgrat tot, en aquell moment la superfície ja està torrada, evitaràs que es cremi si la tapes amb paper d'alumini.

També pots comprovar que les parets del pa de pessic queden separades de la vora del motlle.

Un altre truc per saber si ja està fet és pressionar suaument el centre del pa de pessic i al retirar el dit, torna immediatament a la seva posició inicial.


Pa de pessic més gustós

Si hi afegeixes un polsim de sal, aconseguiràs realçar el seu sabor.


Xopar bé el pa de pessic

Perquè el pa de pessic quedi ben xop, és important que estigui tebi quan es cobreix amb l'almívar.


Omplir el motlle

Quan es fa un pa de pessic, s'han d'omplir 3/4 parts del motlle per evitar que, quan puja, s'escampi la massa per les vores.


A quina alçada s'ha de posar el motlle?

Els motlles amb pans de pessic o pastissos s'han de col·locar al centre del forn perquè rebin la mateixa quantitat de calor per tots els costats.


Xocolata del pa de pessic

Quan fonguis xocolata per cobrir un pa de pessic, afegeix-l'hi unes gotetes de cafè. Evitaràs que s'enganxi a la cassola i realçaràs el seu sabor.


Aprofita la ratlladura de llimona del pa de pessic

Quan preparis un pa de pessic i ratllis la pela d'una llimona per donar-li més bon gust, i no sàpiguis què fer amb la resta de la llimona, congela la ratlladura de la llimona sencera per aprofitar-la per una altra ocasió i esprem la llimona per fer suc.


Pa de pessic massa dur

Si has preparat un pa de pessic i t'ha quedat massa dur, converteix-lo en delicioses galetes. Talla llesques d'1 cm, retalla-les amb la forma que vulguis, daura-les al forn i recobreix-les amb alguna melmelada, xocolata, fideus de xocolata, trossos de fruita, etc.


Pa de pessic cremat

Si se t'ha cremat el pa de pessic, treu-ne la part cremada amb un ganivet i suca'n la resta amb una capa de melmelada. No es notarà el gust de cremat.


Brioixos i pa de pessic com el primer dia

Perquè tornin a estar tendres, embolica'ls amb un drap humit (o amb paper d'alumini) i posa'ls al forn durant uns minuts. Semblarà que estiguin acabats de fer.


Brioixeria endurida

Quan tinguis croissants, brioixos o qualsevol altra peça de brioixeria que s'hagi posat dura, esmolla-la, posa-la en remull amb llet, barreja-la amb ous i sucre i cualla un deliciós púding al bany maria. També pots preparar aquest púding amb pa que s'hagi quedat dur.


Dolços una mica menys dolços

Si vols treure una mica de dolçor a les teves elaboracions, afegeix-l'hi una mica de ratlladura de llimona.


Conservar les magdalenes

Si volem que les magdalenes es conservin millor i durant més temps, hem de guardar-les amb una poma a l'interior d'una caixa metàl·lica hermèticament tancada.


Galetes toves

Per evitar llençar les galetes que es posen toves, es poden posar al microones o al forn i després deixar-les refredar. Estaran tan cruixents com el primer dia.

També pots preparar una base per un pastís de fruita o de formatge. Fes-les a bocinets i barreja-les amb mantega.


Daurar un pastís

Per daurar un pastís farem servir un pinzell amb el qual en sucarem tota la superfície amb aigua salada. Dóna el mateix resultat que fer-ho amb rovell d'ou.


Pastís amb fruits secs

Perquè els ingredients secs, com les nous o les panses, no se'n vagin al fons del pastís, barreja'ls prèviament amb una mica de farina i incorpora'ls a l'últim moment, removent suaument la mescla amb una cullera de fusta.

Una altra opció per les panses seria posar-les en remull amb aigua o licor abans d'incorporar-les a la massa.


Pastís amb fruits secs per controlar el colesterol

Bat 4 ous amb 2 iogurts, 200 g de sucre, 1 sobre de llevat i a poc a poc afegeix 250 g de farina fins aconseguir una mescla homogènia i consistent. Aboca la barreja en un motlle i reparteix pel damunt fruits secs com dàtils, pinyons i nous pelades. Posa-ho al forn a 180ºC durant 35 minuts, més o menys.

El meu consell: si barreges la farina amb el llevat abans d'afegir-ho a la resta d'ingredients, et quedarà molt més esponjós.


Desemmotllar fàcilment
  • Els motlles de gelatina es desemmotllen sense problemes submergint-los en aigua calenta durant uns instants. Es desenganxen les parets amb la punta del dit índex i es bolquen a la safata, amb un cop sec i vigilant que estiguin ben centrats.
  • Si els motlles es resisteixen a sortir, hem de posar al damunt un drap mullat amb aigua calenta i ben escorregut.
  • Els púdings i els flams salats precisen el previ engreixat del motlle i espolsar-hi després pa ratllat.
  • Sempre que la preparació ho permeti, hem de folrar el motlle amb paper de barba, d'alumini o de plàstic de cuina.
  • Pels flams i els púdings, el motlle s'ha de banyar amb caramel, el qual actuarà d'aïllant entre el recipient i la preparació.

Evitar que es trenqui el braç de gitano

Perquè no se't trenqui, és convenient que enrotllis el pa de pessic quan encara està calent.


Com netejar els motlles de rebosteria

No els netegis mai amb detergent perquè després la massa es quedarà enganxada. Neteja'ls primer amb paper de cuina i esvandeix-ho amb aigua.


Bunyols deliciosos

Per evitar que quedin oliosos, afegeix un rajolí de vinagre a la massa.


Tortell ben esponjós

Perquè aquest dolç quedi més tou, afegeix a la barreja de mantega, ous, aigua de tarongina, farina i un gotet de llet tèbia. Treballa bé la massa.


Bombons fets a casa

Fon al microones a foc lent una rajola de xocolata i aboca-la en una glaçonera i ja tindràs la base.


Xurros casolans

Aprofita el pa dur per elaborar a casa uns bons xurros. Per fer-los, mulla'l amb aigua, parteix-lo en petits trossos i retorça'l. Després, només hauràs d'afegir-los a la paella amb oli ben calent. Quan estiguin fregits, espolsa-hi sucre per damunt.


L'oli de fregir

Per fregir dolços o xurros és necessari utilitzar oli nou, per evitar que altres sabors modifiquin el seu.


Utilitzar la massa de pasta de full

Abans de fer servir la massa de pasta de full refrigerada o congelada, deixa-la a temperatura ambient (unes 2 hores si està congelada) i després desenrotlla-la al damunt d'una superfície enfarinada. No l'estiris amb el corró, perquè ja ve així de fàbrica i no s'aixecaria per igual.


Posar la massa al motlle

Segons el tipus de massa, la millor manera és enrotllar-la en un corró i desenrotllar-la al damunt del motlle. Pressiona-la primer cap al fons i després cap a les vores, però sense estirar-la (si es trenca, humiteja amb aigua i pressiona per tancar). Passa el corró pel damunt per retirar el que sobra.


dissabte, 28 d’abril del 2012

La fruita



Petits trucs amb raïm
  • Per pelar-lo amb facilitat, submergeix-lo durant 10 segons en aigua bullint (fora del foc) i després treu-los la pell amb un ganivet petit.
  • Per treure les llavors sense trencar el raïm, fes un ganxo amb un clip de papereria que estigui net, introdueix-lo amb molta cura al centre del gra i retira les llavors.
  • Si el raïm és ecològic i vols deixar la pell però no les llavors, parteix el gra per la meitat i treu-li les llavors fent palanca amb el dit polze. 

Saber comprar i conservar el raïm

El raïm de bona qualitat és fort i sense zones danyades. Els grans han d'estar ben units al carràs. Busca els carrassos que no tinguin els grans molt junts; els que els tenen més separats, hauran rebut més llum solar, per la qual cosa el seu grau de maduració serà major.
El raïm madur es conserva a la nevera. Si no està molt madur és millor deixar-lo a temperatura ambient, embolicat amb paper de diari. Convé sempre rentar-lo abans de consumir-lo.


Magranes ben pelades

Per poder desgranar millor una magrana, parteix-la per la meitat, posa-la cap per avall subjectant-la amb la mà per la part tallada damunt d'un recipient i dóna-li cops amb una mà de morter per la part que té la pell. Els grans cauran i només hauràs de treure aquelles peletes fines que tenen un sabor amarg.


Maduixots amb més sabor

Renta'ls abans de treure les fulles perquè no perdin el seu sabor. Si són insípids, posa'ls amb una cullerada sopera de vinagre per cada kg de maduixots i deixa'ls macerar durant una hora, i afegeix-hi sucre o la preparació que més t'agradi. També hi pots afegir un rajolí de cafè, sempre i quan no ho hagin de consumir criatures.


Conservar els maduixots

Es conservaran millor si els poses sense rentar en un escorredor de malla metàl·lica i els deixes a la nevera.


Plàtans molt madurs

Potassi, magnesi i àcid fòlic són els nutrients més representatius dels plàtans. Es tracta d'una fruita molt saludable però si els guardem a la nevera, acostumen a posar-se negres de seguida. Per evitar-ho n'hi ha prou amb guardar-los embolicats amb paper de diari; quan els tornis a treure, estaran com si els acabessis de portar del mercat. 

També hi ha qui diu que és millor conservar-los pelats i embolicats amb paper d'alumini a la nevera.

Si tens plàtans a punt de perdre's, posa'ls al frigorífic un dia i després fes-los bullir. Tindran millor sabor i tot.

Si estan en mal estat, pots recuperar-los sanejant les parts més toves i coient la resta per fer una crema.


Conservar els plàtans

Has de mantindre'ls en un lloc fresc, sec i protegit de la llum directa del sol.

També es poden congelar i així es conserven durant uns dos mesos.
 

Conservar millor les peres

Guarda-les amb el mànec cap amunt i sense que es toquin entre elles. Et duraran més temps.


Peres de tardor massa madures o sense sabor

Si estan massa dures o no tenen gust de res, passa-les per la batedora amb mel, un rajolí de suc de llimona i unes avellanes. Tindràs una compota ben gustosa.


Preparar la pinya

Per preparar la pinya fresca d'una manera deliciosa, hi ha tres passos que són imprescindibles i fàcils de seguir:
  1.     S'ha de retirar primer el plomall que corona la fruita.
  2.     S'ha de tallar 2 o 3 cm de la base de la pinya perquè s'estigui dreta.
  3.     Finalment, has de treure també l'escorça i la part central de la pinya, la qual és molt dura i fibrosa.
  4.     Has d'utilitzar un ganivet corbat i amb la fulla de serra per facilitar la tasca.

La part més dolça de la pinya

La pinya és més dolça a la base que a la part propera a les fulles. Recorda-ho quan la tallis.


Pinya dolça pels dos costats

Perquè la pinya natural estigui igual de dolça pels dos extrems, dóna-li la volta per posar-la cap per avall un dia abans de consumir-la. Tingues en compte que a la fruiteria o a la botiga haurà estat amb les fulles cap amunt.


Fruita més digestible

La fruita, al coure-la, es pot digerir millor, però es dissolen a l'aigua les sals minerals i s'oxiden les vitamines.


Fruita amb tots els seus valors

Quan rentis la fruita, no la posis mai en remull; és millor netejar-la directament sota el raig de l'aigua freda, ja que en remull perd moltes vitamines i minerals. Recorda que no te l'has de menjar molt madura perquè augmenta el seu contingut en sucre.


Aprofitar la fruita abans que es faci malbé

Trosseja la fruita a daus petits i barreja'ls amb una vinagreta (vinagre, oli, sal i sucre) i d'aquesta manera n'obtindràs una deliciosa macedònia.


Conservar la fruita

La fruita es conserva millor si distribueixes uns quants taps de suro entre les peces del fruiter.


Esprémer les llimones

Si has d'esprémer llimones molt dures, has d'escaldar-les uns segons amb aigua bullint.

Perquè donin més suc, fes-les rodar per damunt d'una superfície plana, pressionant ben fort amb el palmell de la mà.

Per treure'ls tot el suc, pots introduir-les al microones, donar un cop de calor i aprofitar-les molt millor.

Si només en necessites unes gotes, no les tallis; punxa-les amb una forquilla i esprem el que necessitis.


Aprofita la llimona

Un cop espremuda la llimona, congela'n la pell. Quan la necessitis ratllada, serà molt fàcil fer-ho sense haver d'esgarrapar-te els dits.


Ratllar millor la pell de la llimona

Si la llimona no té la pell tersa i no es ratlla bé, posa-la uns minuts al congelador.


Pelar els albercocs

Per pelar sense cap dificultat els albercocs, posa'ls amb aigua bullint un minut i després amb aigua freda.


Buidar una poma

La millor manera de buidar una poma és utilitzar una cullereta de patates parisenques, les de fer boletes.


Poma sense òxid

Un cop pelades i tallades les pomes, acostumen a oxidar-se i a posar-se negres en contacte amb l'aire, així que, si volem que la polpa conservi el seu color original les arruixarem amb una mica de suc de llimona.


Pomes al forn

Si t'agraden les pomes al forn, treu el cor, deixa la pell i farceix-les abans de posar-les al forn. Pots fer una pasta amb ametlles mòltes, galetes ratllades, nous i dàtils. Tira-hi unes gotetes de licor.


Coure les pomes al forn més aviat

Les pomes es couran més ràpidament si abans d'introduir-les al forn les fas bullir durant dos minuts amb molta aigua. A més, quedaran més sucoses.


Compota de poma més saborosa

Si estàs preparant una compota de poma i vols realçar més encara el seu sabor, posa-hi un pessic de sal mentre la cous; veuràs com la compota queda molt més saborosa.


Flam de poma

Si vols sorprendre als teus convidats, prepara un exquisit flam de poma utilitzant la recepta clàssica però afegint la poma ja cuita i batint-ho fins que quedi una mescla homogènia.


Pomes o plàtans a punt de passar-se

Pots aprofitar-los si els fas a trossos, els cous amb una mica d'aigua i sucre i en farceixes unes panades. Un cop fregides, arrebossa-les amb una barreja de sucre i canyella en pols.


Un truc per la macedònia

La macedònia s'acostuma a fer amb antelació però el problema és que, al contacte amb l'aire, la fruita s'oxida i s'enfosqueix. Perquè això no passi, cobreix tota la superfície del recipient on tens la macedònia amb rodanxes de llimona fresca. A més de conservar la fruita, tindrà un deliciós aroma.


Aprofita les restes d'una macedònia

Es poden convertir en un postre nou: prepara una gelatina de pinya, llimona o maduixa, i aboca-la en un motlle o en motlles petits barrejada amb la macedònia. Ja només has de deixar que cualli al frigorífic.


Meló insípid

Si el meló quasi no té sabor, talla'l a trossets, arruixa'ls amb suc de llimona i tira-hi sucre.

També pots potenciar el seu sabor assaonant-lo amb pebre blanc mòlt. Deixa'l reposar uns 10 minuts perquè absorbeixi el gust del pebre i en realci al màxim el seu sabor.


Aromatitzar el meló

Prepara una salsa amb vi de xerès dolç, menta fresca, sucre i confitura de gerds. Fes-ho bullir fins aconseguir una salsa espessa amb la qual banyaràs els talls de meló; l'endolcirà i l'aromatitzarà.


Com comprar una bona síndria
  • Si està partida per la meitat, la polpa ha de ser sucosa, brillant i consistent.
  • La quantitat de llavors que tingui no és important, però sí que siguin fosques i dures.
  • Si compres la síndria sencera, el seu aspecte extern ha de ser llis i uniforme i d'un color verd fosc.
  • Si té una taca rodona (que correspon amb la part que estava en contacte amb el terra durant el seu creixement) de color groc, és que està madura; si és blanquinosa, la síndria pot resultar insípida.

Trucs per aprofitar les taronges
  • Les taronges difícils de pelar es poden escaldar 5 minuts amb aigua bullint i passar-les després per aigua freda.
  • S'obté més suc si s'introdueixen uns instants al microones.
  • El suc es congela perfectament i sense perdre propietats, sempre que s'envasi en recipients opacs per protegir-lo de la llum.
  • Per congelar-les, talla-les a rodanxes i cobreix-les en proporció d'un quart de kg de sucre per kg de fruita, o en un almívar fet amb el doble d'aigua que de sucre, i es guarden en recipients al congelador.

Taronges àcides

Les taronges de sabor àcid i pell fina són les més adequades per rebosteria.


Saber triar les aranges

A l'hora de comprar aranges, hem de tenir en compte una sèrie de coses: hem de comprar les que pesin bastant, ja que això voldrà dir que tenen una polpa molt rica en suc. Han de ser grans i amb forma de globus i la pell de color groc pàl·lid brillant.


Conservar el coco

El coco ratllat es conserva molt bé al frigorífic tapat amb paper film perquè no absorbeixi olors.


El codony: conservació i preparació

Es conserva bé al frigorífic durant uns dies si està madur i l'emboliquem per separat. Els codonys que encara estiguin una mica verds és millor que madurin a temperatura ambient.
Per a congelar-los, s'han de pelar, trossejar i arruixar-los amb suc de llimona.
Per a consumir-los quan n'és l'època (des de principis de tardor fins a principis d'hivern), es poden preparar cuits en almívar i en forma de puré o compota. També es poden elaborar conserves per poder-ne gaudir tot l'any.


Puré de codony

Quan es fa puré de codony, s'ha d'arruixar amb suc de llimona perquè no s'oxidi.


Xirimoies: com fer que madurin

A l'hora de comprar xirimoies és millor triar peces una mica verdes i deixar que madurin a casa. Per tant, s'han de deixar a temperatura ambient durant uns dies. Si es vol accelerar aquest procés, es poden embolicar individualment amb paper de diari. És important no guardar-les al frigorífic, ja que s'interrumpiria la seva maduració.


Alvocats madurs.

Perquè madurin abans, posa'ls en una bossa amb la pell d'un plàtan.


Gratinat deliciós

Pots fer un gratinat exquisit amb restes de gerds; cobreix-los amb una crema pastissera i gratina'ls.


No rentis les figues

Les figues no s'han de rentar mai perquè tenen la pell esponjosa i es xopen; només les has de netejar.

divendres, 27 d’abril del 2012

Els fruits secs



Pelar avellanes i ametlles

Et resultarà més fàcil si les introdueixes uns segons en aigua bullint i després en aigua freda.


Pelar castanyes

La millor manera és fer un tall en forma de creu a la pela, posar-les en remull durant 15 minuts amb aigua calenta, escórrer-les i posar-les al forn a 180ºC fins que la closca comenci a corbar-se.

També pots posar-les una nit sencera al congelador, escaldar-les amb aigua bullint i submergir-les de seguida en aigua freda.


Conservar els dàtils

Els dàtils s'han de guardar a la nevera i consumir-se en pocs dies.


Aprofitar els fruits secs poc torrats o massa tous

Es poden introduir en poques quantitats al microones durant 1 minut a potència màxima, deixar-los refredar i guardar-los en pots hermètics.


Fruits secs per animar els teus plats

Completa els plats amb petites quantitats de llavors i fruits secs sense torrar. Nous, pistatxos, pipes de gira-sol... són una excel·lent font de proteïnes, minerals i àcids grassos insaturats.


Caramelitzar fruits secs

Fes un caramel daurat i submergeix-hi els fruits secs, retira-ho i posa-ho a assecar a sobre d'un marbre o d'una superfície engreixada.


Reconèixer unes prunes seques en condicions

Per saber si les prunes seques són bones, han de ser negres, brillants i flexibles, i no resistents i enganxoses.

dijous, 26 d’abril del 2012

Els guisats



Abans d'escalfar qualsevol guisat

Prèviament, tant si s'escalfa al microones com al foc, és necessari afegir-l'hi unes cullerades d'aigua o brou perquè no es quedi sec.


Guisat massa salat

Si hi poses més sal del necessari, es pot arreglar pelant una patata i coient-la amb la resta dels ingredients. Talla dues rodanxes d'un dit de gruix i posa-les al guisat durant una hora a foc lent i després treu-les.

També pots afegir un gotet d'aigua freda i veuràs com millora.

Una altra opció seria afegir-hi llet i aigua freda a parts iguals.


Sense el gust de cremat

Tan bon punt et descuides, el menjar pot agafar-se una mica però el suficient com perquè agafi aquell gust de cremat que arruïna el plat. Canvia'l a una altra cassola, afegeix dues fulles d'enciam i deixa-ho coure uns minuts. L'enciam farà desaparèixer el gust de cremat.


Aprofitar les restes d'un guisat

Quan tinguis restes d'algun guisat de carn o de peix, pica-les amb una mica de pernil i farceix uns cors de carxofes cuits. Espolsa-hi julivert picat, pa ratllat i gratina-ho.


Els guisats, el dia abans

Prepara els guisats de carn o d'au el dia abans i deixa que reposin. Els ingredients s'impregnaran millor dels sabors dels condiments i del brou de la cocció. A l'hora de servir-los només has d'escalfar-los a foc mitjà uns 10 minuts.


Recipient adequat pels guisats

Si tens foc de gas, pots preparar els guisats en una cassola de fang. En vitroceràmica és millor utilitzar cassoles de ferro colat. Les cuines elèctriques admeten qualsevol tipus de materials.


Temperatura del foc per als guisats

Perquè els guisats a la cassola quedin perfectes, és millor començar la cocció a foc fort i baixar la temperatura a foc mitjà o fins i tot lent tan bon punt el líquid trenqui a bullir. Pel que fa a les preparacions al forn, respecta sempre la temperatura indicada a la recepta i obre la porta del forn el menor nombre de vegades possible, així la calor es mantindrà constant.


Assaona els plats a poc a poc

Per no passar-te amb la sal, assaona una mica al començament i ves tastant el punt de sal a mesura que es van coient els ingredients.


Guisat massa aigualit

Per espessir-lo, pots afegir-hi una mica de puré de patata.


Evitar que el vapor caigui

Perquè el vapor condensat a la tapa de les cassoles no caigui al guisat, posa un drap a sota de la tapa. Subjecta les puntes amb una pinça pel damunt perquè no es cremin.


Brou en lloc d'aigua

Substitueix l'aigua d'un guisat per un brou de pollastre o de verdures, sobretot en plats d'arrossos o pasta en els quals la cocció sigui més curta. Quedarà més saborós.

dilluns, 23 d’abril del 2012

La carn de xai, de vedella, de porc i de conill




Costellam de xai més cruixent i saborós

Suca'l amb sucre, oli i pebre vermell dolç i et quedarà una capa fina, la qual, després del procés de rostit, impedirà la pèrdua de sucs i es torrarà donant-li aquella textura cruixent. 


Cuixa de xai més gustosa

Perquè un guisat de cuixa de xai resulti més saborós, pots injectar-hi vi blanc o conyac perquè quedi la carn més sucosa.

Quan rosteixis el xai al forn, introdueix un recipient amb aigua a la part baixa del forn perquè sempre hi hagi humitat suficient i la carn quedi molt més sucosa. D'aquesta manera, el xai no s'assecarà ni caldrà afegir més amaniment ni condiment greixós.


Un bon rostit de xai

Per aconseguir un bon rostit de xai, has de tenir sempre el forn a 200ºC, és a dir, has de començar amb una temperatura elevada; posteriorment, pinta el xai amb una picada d'oli, all i romaní, creant una capa fina que farà que resulti més sucós per dins. Acompanya el rostit amb fruits secs i rega'l de tant en tant amb vi blanc o xerès; ajudarà a aconseguir una salsa d'un sabor i d'una olor inigualable.


Partir el rodó de vedella

Si el partim quan està calent, es pot desfer. Perquè sigui fàcil, introdueix-lo al congelador durant uns minuts i després es tallarà perfectament.


Rodó de vedella més sucós

Inserta-hi trossets de cansalada amb una agulla d'enllardar.


Carpaccio ben finet

La major dificultat que et trobes al fer el carpaccio és tallar les llenques quasi transparents. La millor manera de fer-ho és congelar primer la vedella per tallar-la quan estigui dura. Així, podràs tallar-la tan fina com vulguis.


Llom en conserva

Evita que la barra de llom es posi massa dura; això sol passar amb algun tros que hagi sobrat. Suca'l amb una mica d'oli i embolica'l amb un drap humit. El llom es conservarà fresc i molt sucós, com si l'acabessis de comprar.


Pell de porc

La pell de porc, si s'ha de consumir, s'ha de socarrimar per eliminar les restes de pèl.


El conill

El conill no s'ha de coure massa, sinó la seva carn quedarà fibrosa. Si vols que la carn sigui més sucosa, posa-la en remull amb llet durant 24 hores.

La carn d'au



Filets de pollastre més sucosos i tendres

Deixa macerar els filets de pollastre amb llet, all i julivert durant, com a mínim, dues hores i la carn resultant serà més tendra i saborosa. Posteriorment, escorre els filets i empana'ls per fregir-los. Aquesta mateixa tècnica la pots fer servir amb porc i vedella.


Pollastre sobrant

Quan et sobri pollastre rostit, aprofita'l per fer un entrant amb enciam, nous, poma i el pollastre a trossets. Amaneix-lo amb la salsa que més t'agradi.

Amb el pollastre o el gall dindi rostit que et queda, fes-lo a bocinets i prepara una amanida amb un fons d'enciams diversos, pinya natural, blat de moro i pastanaga ratllada. Amaneix-ho amb salsa rosa o una vinagreta aromatitzada amb mostassa.

També et pot servir per preparar un segon plat complet barrejant la carn amb ou dur picat, pebrot vermell escalivat i una mica de beixamel. Utilitza-ho per farcir una pasta de full.


Carn més gustosa

Les carns més disgustades com el gall dindi o el pollastre adquiriran un sabor especial si hi afegeixes, quan s'estiguin cuinant, una mica d'almívar de pinya. Quedaran més sucoses.

Perquè el pollastre quedi exquisit, posa a l'interior algunes fulles de sàlvia i mitja llimona. Si vols que, a més, la pell estigui més cruixent, suca-la amb mantega i espolsa-hi una mica de farina abans de rostir-lo.


Pits de pollastre sucosos

Quedaran molt més tendres si els deixes marinar durant 30 minuts, un cop nets, en una barreja de llet condensada, all, sal i pebre blanc. Punxa'ls amb una forquilla perquè hi penetri la barreja.


Treure la pell del pollastre

Li trauràs la pell amb facilitat si t'impregnes les mans amb sal. Quan estiris la pell, no s'escorrerà i la podràs treure sense cap problema.


Pollastre amb alls amb menys calories

Una alternativa a l'hora de cuinar pollastre amb alls (pollo al ajillo) amb menys quantitat de calories o de greix i, per descomptat, de manera més sana, consisteix en trossejar el pollastre i retirar la pell, i rostir-lo durant 30 minuts més o menys a 180ºC fins que es dauri. A part, fes un sofregit d'all, julivert, bitxo, suc de llimona, vi blanc i una mica de sal; posa-hi la salsa i serveix-ho ben calent.


Pollastre farcit més tendre

Introdueix-lo al forn fred, sense haver-lo preescalfat.


Plomar una au

Per plomar una au i que les plomes es desprenguin fàcilment, s'ha d'escaldar mig minut amb aigua bullint.


Au farcida sense escaldar

Una au que s'hagi de farcir no s'ha d'escaldar mai perquè, al cosir-la, la pell s'esquinçaria.


Conservar les aus de corral

Per aconseguir conservar millor i durant més temps les aus de corral o de caça, el millor és fer-ho amb les seves vísceres, les quals es retiraran només abans de cuinar-les.

A més, si compres el pollastre embolicat amb un plàstic, convé que l'emboliquis amb paper d'alumini si no l'has de preparar immediatament. Recorda que el pollastre cru no ha d'estar més de dos dies a la nevera. Si està cuinat, pots guardar-lo 3 o 4 dies. I si decideixes congelar-lo, es conservarà fins a 6 mesos.


Pollastre al forn al seu punt

Per saber si està cuit, punxa'l amb una forquilla; el suc ha de sortir transparent.

La carn




No mullis la carn

Mullar la carn fa que perdi aigua i quedarà més seca.


Carn més tendra

La carn d'au quedarà més tendra si abans de cuinar-les les arruixes amb llimona.

La carn guisada quedarà més tendra i es farà abans si afegeixes a la cocció un tap de suro.

Si vols evitar que la carn d'un rostit es quedi seca mentre es fa, el millor és introduir un got d'aigua al forn perquè refresqui la cocció mentre s'evapora.

Si vols que els filets o les costelles estiguin tous i es desfacin a la boca, abans de fregir-los frega'ls per les dues cares amb la polpa d'un kiwi. La carn no s'impregnarà del sabor de la fruita, simplement es tornarà més tendra i més sucosa.

Els filets quedaran tendres i sucosos si els passes per oli calent i els treus. Aprofita i ofega els alls picats i torna a posar la carn amb tota la resta a la paella, fins que quedi al teu gust. Notaràs la diferència i el seu deliciós sabor.

Per estovar els filets que estan una mica durs també pots preparar una barreja d'oli i vinagre, sucar-los i deixar-los reposar unes hores abans de fregir-los.

Si la carn que tenies al forn s'ha posat dura, pots fegir uns tomàquets a la safata. Els àcids del tomàquet l'ajudaran a posar-se tendra.


Evitar que les salsitxes s'esbocinin

Per evitar que les salsitxes es trenquin a l'hora de fregir-les, punxa-les i fes-les a foc lent.


Fetgets ben nets

Abans d'utilitzar-los, tingues els fetgets durant una hora amb llet. A més d'expulsar totes les toxines tindran un sabor molt més suau.


Quan s'ha de salar la carn

La carn fregida o a la graella no s'ha de salar abans de fer-la perquè la sal consumeix la sang i el suc i fa que quedi resseca.


Netejar la carn

La manera de netejar la carn i que no perdi el seu suc és fer-ho amb un drap net, no amb aigua.


Aprofitar la carn de diversos dies

S'ha de remullar amb llet durant 45 minuts i escórrer-la abans de cuinar-la.


Marinar la carn

Quan es marina la carn, no s'ha de salar mai perquè la sal cou. Sempre s'ha de cobrir amb una mica d'oli per protegir-la de l'oxidació.


Perquè la carn es faci abans

Per aconseguir que la carn es rosteixi en menys temps, col·loca-la el dia abans en salmorra (aigua i sal) i fes al forn els filets el dia següent.


Pa ratllat a les hamburgueses

En algunes ocasions, quan fregeixes a la paella unes hamburgueses, se't desfan. Evitaràs que això passi només afegint, quan estiguis preparant la carn crua, una mica de pa ratllat o dues o tres llesques de pa remullades amb llet.


Millorar el sabor de la carn a la graella

N'hi haurà prou afegint al foc una rama de romaní o farigola.


Carn més gustosa

Perquè un tros de carn quedi més gustosa, injecta-hi amb una xeringa vi blanc o conyac diverses vegades.

Si vas afegint cullerades de vinagre mentre es fa al forn, la carn potenciarà el seu sabor i quedarà més gustosa.


Conservar la carn a la nevera

És millor no utilitzar paper d'alumini o plàstic; es conservarà millor embolicada amb paper encerat.


Per aconseguir un rostit perfecte

Preescalfa el forn a 200ºC uns 30 minuts abans de posar la carn, Daura la carn al forn per segellar-la i que no deixi anar els seus sucs. Afegeix brou o vi quan la carn estigui daurada. Salpebra el rostit a mitja cocció i un cop cuit, deixa que reposi durant 15 minuts.


Descongelar la carn

Perquè la carn es descongeli, el millor és passar-la per aigua amb un rajolí de vinagre.


Un farcit deliciós

Perquè un farcit quedi sucós, n'hi ha prou amb incorporar clares d'ou o molla de pa mullada amb llet.


Guisat de carn massa salat

Si el guisat de carn t'ha quedat molt salat, afegeix-l'hi llet freda per a treure-ho.


Costelletes al forn

Per gaudir d'unes costelletes cruixents n'hi ha prou amb posar-les a la reixeta del forn i a sota, a la safata, una mica d'aigua; mentre el vapor fa que el greix vagi caient, la carn s'anirà fent com si l'estiguessis fregint.


Cocció prèvia

Els peus de porc, de xai o de vedella necessiten sempre una cocció prèvia abans del guisat.


divendres, 13 d’abril del 2012

Marisc, pop, sípia, calamars, etc.




Com coure el marisc

El marisc s'ha de coure amb aigua de mar, però si no en tens, pot substituir-se dissolent 120 g de sal gruixuda per cada litre d'aigua.
La regla general diu que el marisc viu acostuma a coure's amb aigua freda, mentre que el mort ha de fer-se amb aigua bullint. Els crustacis es couen amb aigua bullint amb molta sal i un parell de fulles de llorer, les quals afegiran un sabor molt agradable. Els temps recomanats de cocció són els següents, segons el marisc que hàgim triat:
  • Nècores, de 8 a 10 minuts.
  • Escamarlans, de 3 a 5 minuts.
  • Gambeta, al recuperar el bull.
  • Cabra de mar, entre 25 i 30 minuts.
  • Bou de mar, de 25 a 30 minuts.
  • Percebes, al recuperar el bull.
  • Llagosta, entre 25 i 30 minuts.
  • Llamàntol, de 20 a 30 minuts.

Preparar el marisc quan no es té planxa

Al microones, posarem llimona, sal gruixuda i julivert i al cap d'un minut estarà saborós i molt sucós.


Llagostins més fàcils de pelar

Perquè pelar-los no sigui tan complicat, un cop cuits, submergeix-los durant 5 minuts en aigua calenta amb una cullerada de sal i un raig d'oli d'oliva, i deixa'ls refredar.


Conservar els llagostins d'un dia per l'altre

Posa'ls en un bol, tapa'ls completament amb un drap de cuina mullat i escorregut i deixa'ls a la nevera.


Comprar llagostins en bones condicions

Han de tenir la closca brillant, cruixent i sense parts ennegrides. Rebutja els que estiguin tous.


Pelar les gambes

Si les gambes són grans, se'ls ha de treure el cap i amb unes tisores, tallar la closca al llarg.


Escopinyes sense sorra

Deixa'ls de dues a tres hores en remull amb aigua amb gas o també amb aigua amb sal. D'aquesta manera eliminaran tota la terra, ja que, com que estan vius, el gas i la sal faran que ells mateixos expulsin la sorra i quedin completament nets.


Obrir cloïsses i ostres

Per obrir les cloïsses i les ostres i servir-les crues, posa-les una hora abans d'obrir-les al congelador.


Cloïsses ben netes

Abans de cuinar-les i per evitar que tinguin terra, posa-les amb aigua freda amb un grapat de sal durant 2 hores.

També pots posar-les en remull durant 15 minuts amb aigua amb gas.


Cloïsses en bon estat

Rebutja les que tinguin la closca trencada i les que no estiguin completament tancades abans de coure-les. Posa-les amb aigua freda amb sal gruixuda durant mitja hora, rebutjant les que surin.


Obrir les vieires fàcilment

Perquè no et llisquin i surti la part de dins tota sencera, col·loca la vieira damunt d'un drap i passa un ganivet entre les dues closques, pressionant lleugerament per separar-les. Raspa la closca i treu la carn.


Netejar els musclos

Deixa'ls en remull amb aigua salada i, després d'una estona, començaran a obrir-se. Sense treure'ls de l'aigua, arrenca'ls les barbes; treu-los i raspa'ls amb un ganivet per desprendre les pegellides. Frega les closques amb un fregall d'alumini i posa'ls en un colador sota el raig de l'aigua perquè deixin anar la sorra.


Multiplica el sabor dels musclos

Els musclos queden molt més gustosos amb salses com la de curri, de xerès, marinera, amb vinagreta, etc. Si vols preparar-los d'una manera original, cou-los al vapor, arrebossa'ls (sense valves), fregeix-los i acompanya'ls amb una maionesa amb unes gotetes de tabasco.


Pop més tou

Si vols que el pop quedi ben tendre, posa'l a poc a poc al calder tres vegades i cuina'l amb un tap de suro.

Com que la carn del pop és una de les carns més dures que hi ha, una manera d'estovar-la és congelant-lo durant uns quants dies.


Saber que el pop està fet

Per saber si el pop està cuit al punt, quan el posis a coure, afegeix una patata sense pelar; quan estigui feta, se li començarà a arrugar la pell i el pop estarà fet.


Sípia o calamar més tendre

Si vols que un guisat de sípia o calamar quedi tou en menys temps, posa un tap de suro net a la cassola.

També pots posar-los en un bany de llet unes 2 o 3 hores.



dijous, 12 d’abril del 2012

El bacallà



He preferit fer una entrada a part pel que fa al bacallà. Això és degut al fet que el bacallà, segons la seva preparació, es pot considerar un peix blau o un peix blanc. 


Dessalar bé el bacallà

Per dessalar-lo bé fan falta 48 hores. Al cap de les primeres 24 hores, s'ha de canviar l'aigua per llet, a la qual se l'hi afegirà mitja dent d'all.


Dessalar més aviat el bacallà

Posa'l en remull amb la pell cap amunt. Si en aquesta aigua hi poses un tros de fusta, el procés de dessalació es farà en la meitat de temps.

Una altra opció seria deixar-lo descongelar submergit en aigua o en llet freda. Un cop descongelat, tindrem un bacallà a punt per cuinar-lo.


Bacallà més blanc

Si vols que el bacallà dels teus plats quedi perfecte, dessala'l amb llet en lloc de fer-ho amb aigua i quedarà més blanc i més tendre.


Bacallà més suau

Si vols que el bacallà et quedi més suau, quan el cous posa-hi un pessic de bicarbonat a l'aigua.


Camuflar el bacallà als més menuts

Ofega uns alls en companyia del bacallà esmicolat i dessalat; un cop cuit, afegeix puré de patata i una mica de llet o nata, sal i pebre. Tritura-ho tot molt bé fins aconseguir un puré cremós i suau.

El peix blanc



Lluç deliciós

Si poses el lluç a macerar, abans de cuinar-lo, en un recipient amb suc de llimona, et quedarà boníssim.


Truites senceres

Perquè les truites no s'esbocinin quan les fregeixes a la paella, arrebossa-les amb llet i farina.


Orada al forn

Per fer l'orada al forn, es pot marinar en un fons d'oli d'oliva amb llimona, durant mitja hora, perquè quedi més gustosa.

El peix blau


Peix blau més sucós

Si vols cuinar trossos de peix blau i que et quedin més sucosos, els pots enllardar abans amb unes tires de cansalada.


Seitons en vinagre

Es poden preparar fàcilment uns seitons en vinagre traient-los el cap i les espines, separant els lloms i netejant-los bé sota el raig de l'aigua freda. Els escorrerem bé i els estendrem en un recipient cobrint-los amb vinagre; els taparem amb un drap i els reservarem al frigorífic durant unes 12 hores.


Seitons ben blancs

Perquè els seitons et quedin més blancs, un cop nets, deixa'ls amb aigua durant dues hores i canvia-la diverses vegades.


Tonyina ben fresca

Abans de cuinar-la, posa-la a marinar amb oli d'oliva durant dues hores aproximadament. Posa també dos claus d'espècie a cada rodanxa de tonyina.


Molls en perfecte estat

Els molls són un tipus de peix apreciat però molt fràgil. S'han de consumir aviat. Per saber si són frescos, vigila que tinguin la carn ferma, el cos rígid, la pell tersa i els ulls sortits i clars. El color vermell o rosat, abans de l'escatat, ha de ser intens.


Evitar l'olor a sardines

Posa les sardines en una safata amb llet dues hores abans de cuinar-les i després prepara-les com sempre.

També pots escampar sal gruixuda per damunt de la safata del forn i després col·locar les sardines damunt de la sal. Així evitaràs la pudor de peix a casa.


Sardines a la brasa

Gaudeix d'unes sardines a la brasa sense que s'enganxin posant entre elles i la graella un tros de paper d'alumini i oli.


El peix



Descongelar el peix 

El peix congelat estarà més sucós i millorarà la seva textura si el descongeles només amb llet calenta.


Si vols accelerar el procés de descongelació del peix, embolica'l amb un tovalló mullat amb aigua i vinagre o vi. No perdrà cap dels seus nutrients i conservarà intacte tot el seu sabor.


Quan sobri peix

Quan et sobri peix en salsa, esbocina'l i utilitza'l, amb la seva salsa, com a guarnició d'uns espaguetis.

Les restes de peix al forn seran un farcit perfecte per la pasta de full si les barreges amb uns porros saltejats i beixamel. Escalfa'ls durant uns minuts a temperatura mitjana.


Eliminar l'olor de peix

Perquè desapareixi l'olor tan desagradable que deixa el peix després de fregir-lo, crema unes fulletes de llorer.

Si no t'agrada l'olor que deixen anar les sardines i els seitons, abans de fregir-los, passa'ls per un bol amb llet. Si vols eliminar l'olor de les teves mans, frega-les amb suc de llimona.


Per coure el peix

Si la peça és gran, posa-la a l'aigua quan estigui freda; si està trossejada o filetejada, posa-la amb aigua calenta.

No és aconsellable fer talls al peix per coure'l, perdrà el seu suc i quedarà més sec.


Perquè el peix cuit quedi sencer

Perquè no es desfaci un cop estigui cuit, durant la cocció, afegeix un rajolí de vinagre o de llimona a l'aigua.


Com netejar el peix

El peix és millor netejar-lo amb un drap humit i després eixugar-lo amb un altre drap sec que posar-lo sota el raig de l'aigua i escórrer-lo.


Evitar el peix cremat a la planxa

Per evitar que el peix a la planxa es cremi abans que es faci, marca'l en una paella i després posa'l al forn. Així estarà fet per dins i per fora.


Per saber si prepares la quantitat suficient de peix

Si es tracta d'una peça sencera, calcula entre 250 i 300 g per persona. Si és a rodanxes, entre 150 i 200 g, i si són filets, de 120 a 180 g per persona.


Reconèixer el peix fresc

Reconèixer si el peix és fresc és fonamental. Per exemple, en els molls el seu color ha de ser intens, l'escata dura i el ventre ferm. Els millors molls són els de roca, no els que són d'arrossegament o els que es troben al fang.


Peix sense espines

Abans de marinar un peix com, per exemple, uns filets de salmó, hem de treure totes les espines. Aquestes van en línia recta pel centre del filet i el més senzill per localitzar-les seria passar els dits i amb unes pinces de depilar, retirar-les una a una.


Conservar el peix

Si no vols congelar-lo, el millor per conservar-lo d'un dia per l'altre és posar-lo al frigorífic ben embolicat amb un drap humit.


Peix al vapor

Si t'agrada cuinar sa i preparar el peix al vapor, necessitaràs saber quan el peix està cuit al seu punt. És així de senzill: el peix estarà llest quan, amb les dents d'una forquilla i de manera molt suau, puguis separar la carn de l'esquelet sense forçar.


dimecres, 11 d’abril del 2012

Els arrebossats, les croquetes, les panades, etc.


A cada aliment el seu arrebossat

El peix s'arrebossa amb farina, espolsant-la abans de fregir-lo perquè deixi anar l'excés de farina. Per arrebossar croquetes, pebrots farcits o formatge cal utilitzar pa ratllat i ou batut. Altres aliments com els calamars o les anelles de ceba es poden arrebossar de les dues maneres.


Temperatura i tipus d'oli per arrebossar

Escalfa l'oli i comença a fregir a foc fort; després, abaixa el foc perquè els aliments s'acabin de cuinar. Pel que fa a l'oli, és millor el d'oliva perquè no es crema tan fàcilment i es pot reutilitzar. Pels fregits dolços, és millor el de gira-sol, és més suau de sabor.


Arrebossar bé

Perquè la massa de les croquetes o el formatge no surti i es desfaci, és important que l'aliment hagi quedat ben tancat i segellat. El millor és arrebossar amb pa ratllat, ou batut i després una altra vegada amb pa ratllat.

Si deixes reposar la carn arrebossada uns 30 minuts abans de coure-la, no es desfarà al moment de fregir-la.


Arrebossar poca quantitat

Per evitar que la temperatura de l'oli baixi durant el fregit, la qual cosa faria que els aliments es posessin tous, i també per poder donar-los la volta amb comoditat, el millor és fregir-los en petites quantitats. Així, es faran abans i quedaran al seu punt.


Escórrer bé l'arrebossat

Quan treguis els aliments fregits de la paella és important que els posis a escórrer damunt d'un paper absorbent de cuina, perquè deixin anar l'excés d'oli i quedin cruixents. Canvia el paper quan comenci a mullar-se.


Arrebossats calents més temps sense posar-se tous

Quan vulguis que els aliments arrebossats es mantinguin calents fins a l'hora de menjar, tal com els vagis fregint, posa'ls damunt de paper absorbent per treure la major part del greix, i fica'ls en un plat més gran que el diàmetre de la paella. Quan hagis acabat de fregir-ho tot, posa el plat damunt de la paella. L'escalfor de l'oli els mantindrà calents una mitja hora. El que no has de fer és tapar l'aliment directament perquè es posarà tou.


Arrebossats més sucosos

Afegeix a la barreja de l'arrebossat una culleradeta de bicarbonat i els aliments quedaran molt més cruixents.


Arrebossats més esponjosos

Barreja una culleradeta de llevat en pols amb l'ou i l'arrebossat quedarà molt més esponjós.


Arrebossats dolços

Els bunyols, les rosquilles, les panades farcides de fruites o qualsevol altre fregit dolç quedarà deliciós si, tan bon punt el treus de la paella i encara calent, l'arrebosses bé amb sucre o amb una barreja de sucre i canyella en pols.


Massa de les croquetes al seu punt

L'inconvenient de cuinar una gran quantitat de croquetes és que la massa s'asseca i es forma una mena de crosta per sobre. Perquè es conservi fresca durant l'estona que l'estiguis manipulant, col·loca-hi damunt un drap de cuina humit. D'aquesta manera, conservarà la humitat.


Perquè no es desfacin les croquetes

Per evitar que les croquetes es desfacin en el moment de fregir-les, l'oli ha d'estar molt calent i d'aquesta manera no perdrà massa temperatura al fregir-les. També tindrem en compte la quantitat de croquetes que afegirem; si en fregim moltes, provocarem una baixada sobtada de la temperatura de l'oli.


Congelar les croquetes

Les croquetes s'han de congelar en una safata, ben separades les unes de les altres. Quan estiguin dures, poden desprendre's i guardar-se amuntegades dins d'un recipient o d'una bossa.


Croquetes més gustoses

Afegeix a la beixamel un parell de formatgets en porcions i passa tota la massa per la batedora.


El secret de la beixamel de les croquetes

El secret és que la beixamel espessi a base de bullir i no a força de farina. Han de quedar cremoses per dins i cruixents i consistents per fora.


Beixamel de les croquetes massa líquida

Si la beixamel per fer les croquetes t'ha quedat massa aigualida, prepara una mica de puré de patata instantani i barreja'l amb la beixamel. D'aquesta manera, podràs donar-li la consistència que desitgis i les teves croquetes tindran un gust suau a patata.


Panades més gustoses

Perquè siguin més bones es poden elaborar barrejant amb el pa ratllat, ceba i all en pols, nou moscada i julivert picat. D'aquesta manera obtindrem una panada cruixent i saborosa que podrem utilitzar tant amb plats de carn com amb plats de peix.

També pots canviar el pa ratllat per ametlles mòltes molt fines; quedaran més cruixents.


Panada perfecta

Perquè al moment d'empanar filets l'arrebossat quedi consistent, afegeix una cullerada d'oli d'oliva a l'ou batut.

També pots pintar-les amb ou batut abans de posar-les al forn.


Panades més sanes


En lloc de fer-les a la fregidora o a la paella, fes-les al forn amb unes gotetes d'oli cadascuna. Tindran menys calories.


Mandonguilles més gustoses

Perquè les mandonguilles quedin sucoses i esponjoses, només has de posar en remull en un bol unes molles de pa del dia abans amb llet, i als 10-15 minuts afegir-les a la barreja de carn picada.

També quedaran més compactes i no es desfaran si, al moment de preparar-les, afegeixes a la carn un pessic de pa ratllat o de farina.


Mandonguilles de disseny

Si vols que les mandonguilles quedin ben rodonetes i no aixafades, abans de fregir-les, posa-les uns 10 minuts al frigorífic.


Filets amb un deliciós arrebossat

Si vols preparar fàcilment uns filets amb beixamel, utilitza un recipient gran per poder barrejar-los amb la beixamel i després arrebossar-los amb farina, ou batut i pa ratllat. Fregeix-los en una paella fins que quedin daurats.


Peix arrebossat

Per no embrutar la cuina quan arrebosses el peix, posa'l dins d'una bossa de plàstic amb farina. Tanca-la i mou-la. Quedarà perfectament arrebossat i no embrutaràs gens.


Peix fregit cruixent

Si t'agrada que el peix fregit quedi cruixent, posa'l en remull amb llet la nit abans de passar-lo per la farina i cuinar-lo.


Bunyols deliciosos

Es poden preparar uns bunyols deliciosos només fregint-los amb molt d'oli calent; després deixa'ls en repòs damunt de paper de cuina perquè deixin anar l'excés d'oli.


Fregir sense esquitxar

Els calamars a la romana són un plat molt ràpid de fer i molt gustós. El problema està en la seva elaboració, ja que l'oli pot esquitxar i correm el perill de cremar-nos. Per evitar-ho, n'hi ha prou amb posar un tap de suro a la paella quan l'oli s'estigui escalfant.

També pots provar d'espolsar una mica de sal abans de posar l'oli a la paella.


Fregits sense escuma

Quan prepares fregits o arrebossats, sol formar-se escuma a la paella. Per evitar-ho, posa a la paella, mentre estiguis cuinant, unes fulletes d'enciam netes i trossejades.

Una altra opció seria afegir unes closques d'ou buides a l'oli.


Evita l'olor de fregit

Perquè la cuina no s'ompli d'olor de fregit, posa a la paella una pell de llimona i aconseguiràs que l'olor no es noti gens ni mica.


Maneres de fregir el peix


Per evitar que el peix s'impregni de greix, convé protegir-lo amb algun preparat. Els mètodes per fregir-lo es diferencien pels ingredients que formen la preparació. Entre ells, destaquen:
  • L'enfarinat: s'utilitza amb peces de peix sense espines, les quals es fregeixen amb molt d'oli calent. Aquest mètode també es coneix com fregit andalús.
  • A la molinera: els filets de peix se submergeixen en llet, després se salen, es passen per farina i es fregeixen amb mantega. Quan gairebé està llest, s'afegeix a la paella suc de llimona i julivert picat.
  • Arrebossat a la romana: es fa servir amb trossets petits, els quals se salen amb sal gruixuda i es passen per farina i per ou batut. El peix s'ha de fregir en un dit d'oli i es treu quan agafa un color daurat.


dimarts, 10 d’abril del 2012

El formatge i el gratinat



Formatge més bo

El formatge té més bon gust si el treus de la nevera una hora abans de servir-lo i el deixes a temperatura ambient.


Formatge ressec

Si el formatge està ressec, posa'l durant uns minuts amb llet tèbia i et permetrà recuperar la seva frescor i tendresa.


Formatge sense floridura

Si guardes el formatge a la formatgera i vols evitar l'aparició de la floridura, introdueix dins de la formatgera un tovalló de paper, el qual aniràs canviant cada dos dies i s'encarregarà d'absorbir l'excés d'humitat evitant que ataqui als formatges.


Formatge blau massa fort

Quan et sembli que el formatge blau és massa fort per al teu gust, barreja'l amb mantega fins aconseguir el sabor desitjat.


Menys temps de gratinat

Si vols reduir el temps de gratinat d'un plat, només has de tirar unes gotes d'oli d'oliva per damunt del formatge ratllat i es daurarà abans.


Formatge amb pa ratllat

Quan es fa un plat gratinat s'ha de barrejar el formatge amb una mica de pa ratllat i així quedarà més cruixent.


Els embotits




Perquè l'embotit no es posi ranci

El millor per conservar els embotits és penjar les peces, sense que es toquin entre elles, en un lloc fosc, a temperatura mitjana. I si tallem l'embotit, sucarem la superfície amb unes gotes d'oli per evitar que es posi ranci. 


Perquè el pernil salat no s'assequi

Quan compres un pernil, de vegades s'asseca; perquè això no passi, quan comencis a tallar-lo, cobreix-lo amb les capes de greix que vas eliminant o amb un drap de cotó impregnat amb oli d'oliva verge.


Dessalar el pernil salat

Si és massa salat, posa'l amb llet durant una hora i esbandeix-lo amb aigua freda, deixant que s'eixugui ell sol.

També pots deixar-lo durant una hora amb llet i esbandir-lo amb aigua.


Pernil sempre a mà

Si el pernill tallat es resseca i agafa un sabor salat molt fort, posa les llenques damunt d'un recipient que contingui vapor d'aigua durant 3 o 4 minuts.


Netejar la llonganissa seca

Si la llonganissa té una mica de floridura a la pell, no la llencis. Frega la pell amb un drap humit amb una pasta feta amb aigua i sal. La floridura desapareixerà.

Si t'agrada gaudir d'aquest embotit sense el budell que la recobreix, pren nota del següent consell per eliminar la pell amb una sola estirada: embolica-la amb un drap humit i deixa-la que es mantingui així durant uns quants minuts. Comprovaràs com la pell se separa i et resulta més fàcil eliminar-la.


Botifarra negra al seu punt

Per evitar que es trenqui al fregir-la, és millor tallar-la en rodanxes gruixudes i arrebossar-la amb farina abans de posar-la a la paella.


Tallar la cansalada

La cansalada, com que és tova, sol ser difícil de tallar i d'obtenir parts iguals. El millor seria superposar les llenques i ficar-les durant mitja hora al congelador. D'aquesta manera, guanyaran consistència i podràs tallar-les fàcilment.


Les pizzes



Una bona alternativa a la massa de pizza

Quan vulguis fer una pizza diferent i molt gustosa, en lloc d'utilitzar la massa de pizza que es ven congelada, compra baguets congelades per fer al forn. Deixa que es descongelin (amb una mitja hora n'hi haurà prou) i afegeix-hi els ingredients que més t'agradin, tal i com ho faries amb una massa de pizza normal, i posa-les a coure. Quedaran molt més esponjoses que amb la massa de pizza tradicional.


El toc mediterrani a la pizza


Tant si compres una pizza congelada, com si la fas tu mateixa, afegeix-hi sempre un raig d'oli d'oliva. Serà molt més gustosa.


Pizza esponjosa

Perquè la massa de pizza amb llevat quedi més suau i esponjosa, afegeix una cullerada de mel als ingredients.


Pizza cruixent

Quan preparis la massa de la pizza a casa, afegeix-l'hi un rajolí d'aigua amb gas o sifó. Quedarà més cruixent i saborosa.


Massa de pizza casolana

Barreja 500 g de farina amb sal i orenga. Afegeix mig got d'oli de gira-sol i un got i mig d'aigua on hagis dissolt 25 g de llevat premsat. Pasta-ho tot fins a tenir una massa homogènia i no molt dura, estira-la i deixa-la fermentar. Disposa damunt els ingredients que vulguis i posa-ho al forn a 200ºC durant 15 minuts.

divendres, 6 d’abril del 2012

Les amanides ("ensaladilles")



Amanides tèbies

Perquè el fred no es privi de menjar amanides, hi ha maneres de servir-les a temperatura ambient. Una bona base són les patates bullides o al forn, presentades en làmines. Les carns de pollastre, gall dindi o guatlla, així com les gambes i la pasta fresca, combinen amb tot tipus d'enciams i mongetes verdes.


Més ben amanides

Perquè les amanides (d'arròs, verdures, pasta, patata, llegums,et.) absorbeixin millor l'amaniment, no les refredis del tot un cop les hagis cuit. És millor fer-ho just després d'escórrer-les amb aigua de l'aixeta, ja que si les amaneixes al cap de molta estona o després de romandre a la nevera, quedaran menys saboroses.

Farina, pa, creps i "tortitas"


L'elecció de la farina
  • La més utilitzada és la de blat, la qual es divideix en dos tipus: farina de força i farina fluixa. La primera ve de blat dur i és més rica en gluten. Es fa servir bàsicament per brioixeria i masses amb llevadura perquè puja i esponja més que les altres varietats. La farina fluixa o pobra en gluten és molt adequada per les preparacions que no requereixen que la massa augmenti de volum.
  • La farina de blat de moro resulta molt indicada per cremes, arrebossats, croquetes, etc., i combinada amb farina fluixa és ideal per preparar pans de pessic més lleugers.

Conservar el pa congelat

El pa es conserva bé congelat si s'embolica hermèticament en bosses de plàstic. Es pot congelar ja tallat i treure'l mitja hora abans de consumir. Per descongelar-lo, n'hi haurà prou amb deixar-lo a temperatura ambient o escalfar-lo al forn perquè quedi més cruixent.

Per esmorzar, es poden congelar pans grans de pagès, gallec, etc., ja tallats a llesques i es poden torrar directament.


Conservar el pa tou

Per mantenir el pa tou, col·loca un tros de poma o de patata al caixó o dins la bossa on el guardes.


Aprofitar el pa del dia abans

Es pot aprofitar el pa del dia abans si l'esquitxes amb aigua i després el poses al forn escalfat durant uns minuts.

També pots congelar-lo i quan en vulguis, descongelar-lo al microones però embolicant-lo bé amb paper de cuina.

També el pots utilitzar en una amanida. Talla la barra en llesquetes, després, en quatre trossos, fregeix-les en oli molt calent i el pa donarà un sabor i un aspecte especial a l'amanida.


Reutilitza el pa dur

Embolica el pa de diversos dies amb un drap humit i deixa'l a la nevera. Abans de posar-lo a taula, fica'l al forn uns minuts.

També pots tallar el pa i posar-lo en un recipient amb llet i sucre perquè es posi més tou. Després, barreja'l amb un parell d'ous a la batedora, cobreix-lo amb mantega i posa'l al forn.


Creps

Per obtenir una massa de creps llisa, fes una bola amb els ous i la farina. Després, barreja-ho amb la llet.


Congelar "tortitas"

Les aplegarem, alternant capes de paper impermeable, i quan estiguin fredes, les embolicarem amb paper d'alumini i ja les podrem congelar fins a dos mesos.


Fes tu mateixa les "tortitas"

Prepara una massa amb una tassa de farina de blat de moro, mitja d'aigua i sal. Agafa boletes de la massa i estira-les amb un corró. Torra-les pels dos costats en una paella engreixada. 


dijous, 5 d’abril del 2012

Els ous



Perquè els ous no s'enganxin a la paella

Abans de posar l'oli, tira-hi una mica de sal. D'aquesta manera, no es quedarà enganxat.


Truita esponjosa

Per aconseguir una truita lleugera, bat els ous com si els vulguessis muntar a punt de neu i afegeix uns trossets de mantega fresca.


Truites molt sucoses

Si vols que la truita a la francesa et quedi més sucosa i esponjosa, afegeix una cullerada de iogurt natural al batre els ous.

També l'hi pots posar un rajolí de llet (o una cullerada de llet per cada dos ous).

Una altra manera de fer-ho seria afegint formatge ratllat i nata líquida a l'ou. Bat les clares per separat a punt de neu, de manera que sigui més esponjosa. Tira-hi sal i pebre blanc mòlt.


Perquè no s'enganxi la truita

Per evitar que la truita a la francesa s'enganxi a la paella, afegeix a l'ou batut una mica de mantega.


Truita de patata sense ou

Quan et trobis que no tens ous a casa i vols fer una truita, només has de posar en una paella una mica d'oli d'oliva, un raig de llet i sal. Incorpora-hi les patates i tindràs la teva truita.


Truita de patata ràpida i original

Utilitza patates fregides de bossa ben esmicolades i barrejades amb l'ou.


Ou "poché" perfecte

Folra l'interior d'una tassa amb paper de plàstic, trenca un ou a dins, fes un nus i submergeix-lo 2 minuts i mig en aigua bullint avinagrada. Tindràs un ou poché perfecte.


Reconèixer un ou fresc

Comprova a contrallum la càmera d'aire que queda a l'extrem que poses cap per avall; com més petit sigui, més fresc serà l'ou.

També pots submergir-lo en un recipient amb aigua freda salada: si s'enfonsa, serà fresc; si sura, llença'l a les escombreries.

Pots tenir en compte, també, la seva textura: els ous frescos són aspres i els que estan passats, són llisos i brillants.

Una altra opció seria atansar-lo a una bombeta: si no hi ha taques fosques a l'interior, es pot consumir.


Ous cuits més apetitosos

Si s'han cuit massa, el rovell tindrà un to verdós que farà que sigui poc apetitós, però pot recuperar el seu color si l'hi afegeixes unes gotes de llimona.


Ous sense perill

Treu només els ous que hagis de fer servir immediatament, ja que si els tornes a posar a la nevera, el canvi de termperatura pot esquerdar la closca i fer que l'ou sigui més susceptible a la contaminació.


El temps de cocció dels ous

Els ous no s'han de coure més de 10-12 minuts perquè deixen anar una olor molt desagradable al pelar-los.


Ous ben pelats

Per pelar bé els ous cuits, tira sal i un rajolí de vinagre a l'aigua de cocció. Els ous s'esquerden més si estan freds, s'han de treure una mica abans de la nevera. Perquè no s'obrin, fes amb molt de compte, un forat en un dels extrems.


Clares ben muntades


Les clares estaran ben muntades si, al donar el tomb al plat en el qual les estàs muntant, no cauen.


Perquè els ous no esquitxin al fregir-los

Posa una mica de farina de blat de moro a l'oli.


Els ous no s'han de rentar

No els has de rentar si no els has d'utilitzar immediatament, ja que la closca és porosa i es podrien fer malbé.


Separar els rovells de les clares més fàcilment


Parteix l'ou fresc dins d'un embut petit i veuràs com passen les clares quedant el rovell dins d'ell.


Les clares dels ous

  • Les clares dels ous, molt batudes o molt cuinades, són més digestives.
  • Pots conservar-les, si només has de fer servir els rovells, en un recipient tapat al congelador. Un cop descongelades, les pots utilitzar per qualsevol cosa, fins i tot per fer merenga, ja que es fan servir de la mateixa manera que si estiguessin acabades de treure de l'ou.

El tamany dels ous

Quan facis una recepta de cuina, has de tenir en compte el tamany dels ous, ja que segons si són grans o petits, poden fer canviar les proporcions de les receptes.