- Llevat que la recepta que utilitzem indiqui el contari, la temperatura del forn ha de ser mitjana, entre els 170 i els 175ºC.
- Abans de posar la massa, i perquè el pa de pessic surti bé, el forn ha d'estar molt calent.
- Un excés de calor provocarà que la massa del pa de pessic pugi massa pel centre i, al mateix temps, es torri a la superfície, la qual cosa impedirà que la massa s'expandeixi.
- Pel contari, si la temperatura del forn és massa baixa, el pa de pessic pujarà pels costats, però quedarà enfonsat pel centre.
Pa de pessic enganxat al motlle o al corró
Si el pa de pessic s'ha enganxat al motlle, deixa'l uns minuts al damunt d'un drap humit. Es desemmotllarà mès fàcilment.
Si la massa se t'ha enganxat al corró i no vols posar més farina, introdueix-ho al congelador un parell d'hores fins que quedi molt fred.
Evitar que el pa de pessic s'enganxi al motlle
Engreixa el motlle amb mantega i escampa-hi farina.
Reconèixer un pa de pessic cuit
Només l'has de punxar amb una forquilla o un punxó metàl·lic de fer broquetes. Si surt net i sec vol dir que el pa de pessic està fet; si surt tacat de massa significa que encara no ha acabat de cuallar i necessita més temps de cocció. Si, malgrat tot, en aquell moment la superfície ja està torrada, evitaràs que es cremi si la tapes amb paper d'alumini.
També pots comprovar que les parets del pa de pessic queden separades de la vora del motlle.
Un altre truc per saber si ja està fet és pressionar suaument el centre del pa de pessic i al retirar el dit, torna immediatament a la seva posició inicial.
Pa de pessic més gustós
Si hi afegeixes un polsim de sal, aconseguiràs realçar el seu sabor.
Xopar bé el pa de pessic
Perquè el pa de pessic quedi ben xop, és important que estigui tebi quan es cobreix amb l'almívar.
Omplir el motlle
Quan es fa un pa de pessic, s'han d'omplir 3/4 parts del motlle per evitar que, quan puja, s'escampi la massa per les vores.
A quina alçada s'ha de posar el motlle?
Els motlles amb pans de pessic o pastissos s'han de col·locar al centre del forn perquè rebin la mateixa quantitat de calor per tots els costats.
Xocolata del pa de pessic
Quan fonguis xocolata per cobrir un pa de pessic, afegeix-l'hi unes gotetes de cafè. Evitaràs que s'enganxi a la cassola i realçaràs el seu sabor.
Aprofita la ratlladura de llimona del pa de pessic
Quan preparis un pa de pessic i ratllis la pela d'una llimona per donar-li més bon gust, i no sàpiguis què fer amb la resta de la llimona, congela la ratlladura de la llimona sencera per aprofitar-la per una altra ocasió i esprem la llimona per fer suc.
Pa de pessic massa dur
Si has preparat un pa de pessic i t'ha quedat massa dur, converteix-lo en delicioses galetes. Talla llesques d'1 cm, retalla-les amb la forma que vulguis, daura-les al forn i recobreix-les amb alguna melmelada, xocolata, fideus de xocolata, trossos de fruita, etc.
Pa de pessic cremat
Si se t'ha cremat el pa de pessic, treu-ne la part cremada amb un ganivet i suca'n la resta amb una capa de melmelada. No es notarà el gust de cremat.
Brioixos i pa de pessic com el primer dia
Perquè tornin a estar tendres, embolica'ls amb un drap humit (o amb paper d'alumini) i posa'ls al forn durant uns minuts. Semblarà que estiguin acabats de fer.
Brioixeria endurida
Quan tinguis croissants, brioixos o qualsevol altra peça de brioixeria que s'hagi posat dura, esmolla-la, posa-la en remull amb llet, barreja-la amb ous i sucre i cualla un deliciós púding al bany maria. També pots preparar aquest púding amb pa que s'hagi quedat dur.
Dolços una mica menys dolços
Si vols treure una mica de dolçor a les teves elaboracions, afegeix-l'hi una mica de ratlladura de llimona.
Conservar les magdalenes
Si volem que les magdalenes es conservin millor i durant més temps, hem de guardar-les amb una poma a l'interior d'una caixa metàl·lica hermèticament tancada.
Galetes toves
Per evitar llençar les galetes que es posen toves, es poden posar al microones o al forn i després deixar-les refredar. Estaran tan cruixents com el primer dia.
També pots preparar una base per un pastís de fruita o de formatge. Fes-les a bocinets i barreja-les amb mantega.
Daurar un pastís
Per daurar un pastís farem servir un pinzell amb el qual en sucarem tota la superfície amb aigua salada. Dóna el mateix resultat que fer-ho amb rovell d'ou.
Pastís amb fruits secs
Perquè els ingredients secs, com les nous o les panses, no se'n vagin al fons del pastís, barreja'ls prèviament amb una mica de farina i incorpora'ls a l'últim moment, removent suaument la mescla amb una cullera de fusta.
Una altra opció per les panses seria posar-les en remull amb aigua o licor abans d'incorporar-les a la massa.
Pastís amb fruits secs per controlar el colesterol
Bat 4 ous amb 2 iogurts, 200 g de sucre, 1 sobre de llevat i a poc a poc afegeix 250 g de farina fins aconseguir una mescla homogènia i consistent. Aboca la barreja en un motlle i reparteix pel damunt fruits secs com dàtils, pinyons i nous pelades. Posa-ho al forn a 180ºC durant 35 minuts, més o menys.
El meu consell: si barreges la farina amb el llevat abans d'afegir-ho a la resta d'ingredients, et quedarà molt més esponjós.
Desemmotllar fàcilment
- Els motlles de gelatina es desemmotllen sense problemes submergint-los en aigua calenta durant uns instants. Es desenganxen les parets amb la punta del dit índex i es bolquen a la safata, amb un cop sec i vigilant que estiguin ben centrats.
- Si els motlles es resisteixen a sortir, hem de posar al damunt un drap mullat amb aigua calenta i ben escorregut.
- Els púdings i els flams salats precisen el previ engreixat del motlle i espolsar-hi després pa ratllat.
- Sempre que la preparació ho permeti, hem de folrar el motlle amb paper de barba, d'alumini o de plàstic de cuina.
- Pels flams i els púdings, el motlle s'ha de banyar amb caramel, el qual actuarà d'aïllant entre el recipient i la preparació.
Evitar que es trenqui el braç de gitano
Perquè no se't trenqui, és convenient que enrotllis el pa de pessic quan encara està calent.
Com netejar els motlles de rebosteria
No els netegis mai amb detergent perquè després la massa es quedarà enganxada. Neteja'ls primer amb paper de cuina i esvandeix-ho amb aigua.
Bunyols deliciosos
Per evitar que quedin oliosos, afegeix un rajolí de vinagre a la massa.
Tortell ben esponjós
Perquè aquest dolç quedi més tou, afegeix a la barreja de mantega, ous, aigua de tarongina, farina i un gotet de llet tèbia. Treballa bé la massa.
Bombons fets a casa
Fon al microones a foc lent una rajola de xocolata i aboca-la en una glaçonera i ja tindràs la base.
Xurros casolans
Aprofita el pa dur per elaborar a casa uns bons xurros. Per fer-los, mulla'l amb aigua, parteix-lo en petits trossos i retorça'l. Després, només hauràs d'afegir-los a la paella amb oli ben calent. Quan estiguin fregits, espolsa-hi sucre per damunt.
L'oli de fregir
Per fregir dolços o xurros és necessari utilitzar oli nou, per evitar que altres sabors modifiquin el seu.
Utilitzar la massa de pasta de full
Abans de fer servir la massa de pasta de full refrigerada o congelada, deixa-la a temperatura ambient (unes 2 hores si està congelada) i després desenrotlla-la al damunt d'una superfície enfarinada. No l'estiris amb el corró, perquè ja ve així de fàbrica i no s'aixecaria per igual.
Posar la massa al motlle
Segons el tipus de massa, la millor manera és enrotllar-la en un corró i desenrotllar-la al damunt del motlle. Pressiona-la primer cap al fons i després cap a les vores, però sense estirar-la (si es trenca, humiteja amb aigua i pressiona per tancar). Passa el corró pel damunt per retirar el que sobra.