Pàgines

divendres, 23 de març del 2012

Les llegums


Aprofitar els cigrons que sobren

Hi ha vegades que, després d'haver fet un guisat amb cigrons, ens n'han sobrat. Una manera d'aprofitar-los pot ser saltejar-los amb all i ceba; un cop daurats afegim unes gambes pelades i ho deixem uns segons més fins que les gambes estiguin daurades, ho assaonem i ho servim.


Recuperar les llenties

Després de tenir les llenties guardades durant un temps, pot ser que les trobem resseques i arrugades. Perquè recuperin el seu aspecte, les deixarem en remull, en aigua amb vinagre i una miqueteta de sucre. Després, les esbandirem sota l'aixeta i podrem cuinarles amb la seva recepta habitual.


Evitar que es desfacin les llenties

Perquè no es converteixin en puré, salteja-les prèviament durant 5 minuts i remou-les; la pell s'esquerda i després de la cocció queden senceres.


Bicarbonat i vitamines

Generalment, el bicarbonat s'utilitza a l'aigua de remull de les llegums perquè quedin més tendres, o s'afegeix a l'aigua de cocció perquè es cuinin abans. Però cal tenir present que el bicarbonat contribueix a destruir les vitamines de les llegums.


Sense gasos

Per evitar que les llegums produeixin gasos, es poden afegir uns quants granets de comí al moment de bullir-les.

També pots afegir un rajolí d'anís verd quan comenci a bullir.


Aprofitar l'aigua de cocció de les llegums

És important saber que quan cuinem llegums no hem de llençar l'aigua de la primera cocció ni l'aigua que fem servir per posar-les en remull, ja que hi ha molts nutrients importants i s'ha de mantenir i conservar per un guisat de llegums.


Remullar les llegums

Les llegums seques com els cigrons, les mongetes o les llenties, quedaran més tendres si abans les remullem amb aigua. Perquè es faci bé, s'han de seguir els passos següents:
  • Les llegums han de ser de l'any i mirar-les bé per si hi hagués alguna pedreta o palleta.
  • Rentar-les sota el raig d'aigua i posar-les en un recipient que sigui prou ample. Això és molt important, ja que després augmentaran considerablement el seu tamany.
  • L'aigua del remull ha d'estar tèbia i portar una mica de sal.
  • Si es dubta de la qualitat del gra que utilitzem o l'aigua és massa calcària, s'ha d'afegir una mica de bicarbonat.
  • N'hi haurà prou amb unes 12 hores de remull.

Cocció de les llegums

Hem de començar la cocció amb foc viu i fort fins que comenci l'ebullició; posteriorment podrem mantenir una temperatura constant molt més moderada. Serà important també per a la cocció afegir, de tant en tant, una mica d'aigua freda; així, seran més tendres i suaus.


Les llegums, del mateix any

Has d'utilitzar les llegums que siguin del mateix any. Les pots guardar a la nevera i evitaràs que els hi surtin cucs.


Llegums més suaus

Les mongetes i els cigrons queden més suaus si s'afegeix a l'aigua de cocció unes cullerades d'oli.


Guisat de llegums massa líquid

Si un guisat de llegums queda una mica líquid, treu amb cura unes cullerades de llegums, tritura-les i posa-les a la cassola.

1 comentari: