Pàgines

dijous, 3 de maig del 2012

Tècniques de cocció




Per cuinar amb fondues, raclettes, planxes, etc.

Per evitar els fums: sigues previsora i disposa de veles aromàtiques. Suavitzaran l'olor de menjar.


Amaneix els aliments: perquè els aliments que serveixis en la fondue, raclette o planxa quedin més saborosos, presenta'ls ja amanits amb espècies i herbes aromàtiques al gust barrejades amb oli d'oliva verge extra.

Encerta les quantitats: per una fondue de formatge calcula 100 g de formatge i el mateix de pa per persona. En una fondue de carn, 100 g per persona si poses bastants acompanyaments, o 150 g si en poses pocs. Per la de xocolata, uns 50 g per persona i 100 g de fruita.

Treu a la taula els aliments ben trossejats: serveix la carn, el pollastre o el peix tallats molt fins per fondues o raclettes; les fruites, tallades a trossos regulars. Els farcits salats de creps presenta'ls ben picats. i les hortalisses per la planxa o la pedra, millor tallades a tires o a rodanxes.

Posa dos recipients: si la taula és molt allargada i sou molta gent, és millor que posis dues fondues diferents perquè tothom hi arribi bé. Reparteix els acompanyaments en dos grups de bols o de safates diferents.


Aprofita el temps

Dues coses a la vegada: per reduir el temps que passes cuinant, pots preparar dos plats a la vegada.

Aliments que es cuinen més aviat: pots estalviar temps en la preparació si tries aliments de cocció ràpida, com la pasta fresca en lloc de la seca, o l'arròs vaporitzat en lloc del tradicional.


A l'olla

Aromatitzar el vapor: podem augmentar el sabor quan cuinem peix o verdura al vapor simplement aromatitzant l'aigua que està bullint a la cassola amb herbes aromàtiques i espècies, sempre depenent del preparat que estem elaborant.

Saber si ha començat a bullir: quan necessitis saber si el contingut de l'olla ha començat a bullir, però no vulguis interrompre el procés destapant la cassola, posa unes bales (canicas en castellà) a l'interior. Quan bulli, les bales xocaran a l'olla i t'avisaran.

L'aigua s'ha de salar quan comenci a bullir.


Al forn

Per saber a quina alçada del forn has de posar el rostit, fixa't en el seu tamany: si la peça és gran, al primer nivell, començant per baix; les peces petites al segon; i les planes, a dalt. Recorda que és imprescindible preescalfar el forn abans d'introduir els aliments. N'hi ha prou amb encendre'l 10 minuts abans, a la mateixa temperatura amb la qual faràs el rostit.


Bany maria

Per iniciar un bany maria, no s'ha de fer amb aigua freda, sinó quan estigui bullint. Un forn de calor circulant, a baixa temperatura, pot substituir el bany maria.
La cocció al bany maria s'ha de realitzar a foc molt suau per evitar que l'aigua bulli a borbolls.


Flamejar

Quan flamegis, no ho facis mai a sota d'una campana extractora, doncs pot aspirar la flama i provocar un incendi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada