Trets generals
Batejada en honor a l'almirant francès Louis Antoine de Bougainville, la buguenvíl·lia és un petit
gènere de set o vuit arbustos o petits arbres. Prové del Brasil i se la va introduir a mitjans del segle XIX. En climes freds, és millor cultivar-la en hivernacles o en estances assolellades.
gènere de set o vuit arbustos o petits arbres. Prové del Brasil i se la va introduir a mitjans del segle XIX. En climes freds, és millor cultivar-la en hivernacles o en estances assolellades.
La més coneguda és la B. glabra, amb brillants bràctees de color malva i petites flors grogues, i que és pot cultivar en zones resguardades. Floreix de manera abundant durant tot l'estiu. La segona, la B. spectabilis, té bràctees d'un rosa intens i més grosses, i és més delicada que l'anterior.
Les buguenvíl·lies s'acostumen a vendre amb flor, així que tria les que tinguin les fulles d'un verd intens i brillant. Si han d'estar en testos, millor que aquests siguin d'argila, d'aquesta manera serà més difícil que pateixin un excés de reg i que les fulles es tornin grogues.
Característiques de la buguenvíl·lia
- Tamany: tot i que se solen cultivar en testos de 12 cm, on arriben als 38-46 cm, poden arribar a fer 3-4 m d'alçada si les plantem a terra o en un test gran amb un bon substrat i en llocs protegits del fred. Poden créixer 30-46 cm cada temporada.
- Època de floració: a l'estiu, principalment.
- Llum: requereixen una bona il·luminació. Si hi ha foscor, perden les fulles i deixen de florir l'estiu següent.
- Temperatura: toleren temperatures baixes quan descansen a l'hivern. Suporten fins a 5-7 ºC però en aquest cas perden les fulles fins que rebroten la primavera següent. A l'estiu, un màxim de 21 ºC. Dins de casa, han de tenir una bona ventilació.
- Reg: a l'estiu la terra ha d'estar humida i com a mínim s'ha de regar 3 cops a la setmana. El drenatge ha de ser bo i a l'hivern el compost ha d'estar humit i n'hi ha prou amb un reg a la setmana. Comprova el compost amb els dits; si es desfà i està lleuger i sec, necessita aigua. Afegeix-n'hi per la part superior del test i treu l'excés que hi queda al plat al cap de 15 minuts.
- Adob: des de finals de primavera fins a principis de tardor, cada 15 dies, afegeix a l'aigua la meitat de la dosi recomanada d'adob líquid.
- Humitat: ruixa-les cada pocs dies quan estan a punt de florir però mai sobre les flors.
- Neteja: no és necessària i no utilitzis mai abrillantador de fulles. La pluja és la millor opció.
- Canvi de test: s'ha de fer cada primavera en els exemplars adults per substituir la terra pobra de nutrients, però el canvi ha de ser a un test del mateix tamany o un número més si surten les arrels per sota, ja que floreixen millor en un espai limitat.
- Poda: es poden al febrer per limitar el seu tamany i estimular un desenvolupament més compacte. Talla els àpexs de creixement de manera que quedin només 5-7 cm de brot nou; es poden comptar els que hi ha sobre fusta vella. Elimina les tiges dèbils i massa llargues i redueix els altres brots a la primera fulla després de la tija principal. Fes talls nets per sobre d'una fulla o d'una gemma.
- Propagació: és recomanable que ho faci un expert. Els esqueixos joves s'agafen a la primavera i s'arrelen a una temperatura de 21-24 ºC amb una humitat elevada.
- Longevitat: en test, poden arribar als 5 anys ja que la planta es torna llenyosa i amb prou feines fa flors. A terra o en testos grossos i amb les cures adequades, poden arribar als 20-30 anys.
- Dificultat de cultiu: és fàcil de cultivar en hivernacles però també els agrada l'ampit d'una finestra molt assolellada.
Com canviar el test
- Si utilitzes el mateix test, neteja'l bé, afegeix una capa de drenatge al fons i una altra de compost ben humit.
- La millor manera de treure la planta del test és passant la fulla d'un ganivet per tot el voltant.
- Treu-la subjectant-la amb fermesa amb una mà per la base i amb l'altra per la part superior.
- Posa la planta en una taula i retira el compost de les arrels amb un llapis o un bastonet sense fer-les malbé.
- Si la planta és massa gran, posa-la en un test més gros o retalla amb unes tisores de podar ben netes i desinfectades les arrels més llargues.
- Col·loca la planta al centre del test nou, amb una capa de compost a sota i omple els buits amb més terra nova.
- Prem i compacta la terra i deixa la planta a l'ombra i sense regar durant 2 dies per estimular el desenvolupament de les arrels en el nou compost. Recorda que aquest ha d'estar ja humit.
Problemes més comuns i remeis
No creix: el test no té un bon drenatge o la terra s'ha endurit. Canvia-la a un test amb un bon drenatge.Cotxinilla cotonosa - No floreix: hi ha massa foscor, mala ventilació o massa reg. Posa-la en un lloc més assolellat i airejat. Si està molt xopa, deixa que s'assequi la terra.
- Cauen les fulles: a l'hivern és normal perquè la planta descansa però de totes maneres posa-la en un lloc amb més temperatura. Si això li passa a l'estiu, és que hi ha massa foscor.
- Les fulles i les flors s'assequen i cauen i només queden les bràctees: massa calor i sequedat.
- Les fulles noves són petites: li cal adob.
- Fulles grogues: massa humitat. Assegura't que el test té una bona capa de drenatge. Deixa que la terra de la planta s'assequi fins que es recuperi.
- Taques toves i blanques sobre les fulles: està afectada pel fong míldiu. Té massa humitat i està en una estança mal ventilada.
- Taques cotonoses blanques a les fulles: està afectada per la cotxinilla cotonosa. Neteja les fulles amb un cotó impregnat amb alcohol metílic si n'hi ha poques. Si la plaga està molt estesa, ruixa-la amb un insecticida específic.
- Les fulles es tornen grogues i cauen, i tenen teranyines per sota: està afectada per l'aranya roja. Pots eliminar-la amb sabó potàssic o una barreja d'aigua i all triturat. Posa el líquid en un pulveritzador i ruixa la planta.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada