Pàgines

dijous, 28 de juny del 2012

Els bulbs d'estiu



Les dàlies, les begònies, els lliris, els gladiols, etc. formen massissos impressionants i la majoria es poden utilitzar també per fer uns rams preciosos.

Gladiols

Quan i on s'han de plantar?


Els bulbs que floreixen a l'estiu es planten durant la primavera: de finals de març a finals de juny. Els bulbs prefereixen una exposició assolellada, excepte els ranuncles i les begònies, que els agrada més estar a l'ombra.

Preparar el sòl


Prepara la terra 8 dies abans de plantar; cava profundament, retira totes les herbes i plantes indesitjables, incorpora turba o sorra a la terra i afina la mescla amb un rasclet. Si els vols plantar en testos, neteja correctament els recipients, no dubtis en desinfectar-los amb una mica de lleixiu barrejada amb aigua. No hi incorporis mai fems a la terra durant la plantació, ja que provocaria el desenvolupament de fongs en els bulbs.

A quina profunditat s'han de plantar?


Com a regla general, s'han de plantar a una profunditat de dues vegades i mitja el diàmetre del bulb. Per exemple, un gladiol d'uns 1,5 cm de diàmetre s'hauria de plantar a 3,5 cm de profunditat. Els bulbs es planten en grup i per nombre senar: 13 pels bulbs petits i 5 per als més grans com els gladiols o les dàlies.
Les cal·les són plantes amb arrels que es poden submergir a l'aigua o plantar-les amb terra.

Com s'han de cuidar?


-El reg: necessiten molta aigua perquè arrelin i es desenvolupin bé. Els cal terra fèrtil i esponjosa i que dreni bé. Mantingues-la humida, però sense embassaments.
-L'adob: per a mantenir una floració abundant, afegeix-hi fertilitzant amb un adob especial per a bulbs o per a plantes amb for.
-Tutor: posa un tutor a les plantes bulboses més altes, sobretot a les zones on hi acostuma a fer molt vent.
-Plagues: lluita contra els paràsits amb un insecticida polivalent (sobretot pel que fa als lliris i als gladiols, molt sensibles als atacs de pugó), i vigila les dàlies, que no se les mengin els caragols i els llimacs.
-Conservar els bulbs: arrenca els bulbs quan comencin les primeres gelades, delicadament si els vols conservar. Un cop arrencats, treu-los tota la terra, penja'ls en xarxes en un lloc sec i ben airejat durant 48 hores per eliminar la humitat. Per evitar que es podreixin, és aconsellable espolsar-hi algun tipus de fungicida pel damunt dels bulbs. Col·loca'ls en una capsa o una caixa airejada (per a fruita, per exemple), al damunt de paper de diari. Cobreix-los amb turba i mantingues-los en un lloc fresc, airejat i protegit del fred. Vigila regularment que els bulbs no es vegin atacats per algun fong.
En general, quan la planta es marceix, en zones fredes, és millor arrencar-la i guardar-la, però en llocs secs, es pot tallar arran de terra.

Lliris
Trucs útils


-El calibre: defineix el tamany del bulb segons el nombre de centímetres de la seva circumferència. Per exemple, un gladiol de calibre 10/12 té una circumferència de 10 a 12 cm. Un bulb de calibre 12+ tindrà un mínim de 12 cm. Per tant, com més gran sigui el bulb, més gran i bonica serà la flor.

Idees i consells


La floració té lloc des de finals de primavera fins que comencen les primeres gelades: prop de 6 mesos de floració contínua, amb colors vius i formes sorprenents.

-Les dàlies: de cultiu fàcil i de gran generositat, les dàlies tornen a estar de moda. Les seves flors, de formes diverses, amb un ventall molt ampli de colors, unes dimensions capaces d'integrar-se en qualsevol tipus de massís, són molts els atributs que té aquesta planta. Si talles la primera flor, la planta creixerà la mar de bé. Existeixen diversos milers de varietats, classificades pel seu tamany i per la forma de la seva flor. Les dàlies cactus amb les seves grans flors dobles, amb pètals estrets, excel·lents en massissos i rams. Les dàlies pompons, amb les seves flors dobles de forma molt decorativa i rodona. Les dàlies topmix, amb les seves petites flors, simples, ideals en massissos i testos.
-Les begònies: és un dels bulbs preferits per l'ombra. Necessiten un lloc protegit dels rajos directes del sol i de l'aire. Elimina d'immediat les flors passades. Té una multitud de varietats: begònies per a massissos, ideals per plantar al jardí o en testos, amb una floració contínua durant tot l'estiu; begònies "plorones", amb les seves llargues branques que es corben amb el pes de les seves flors i resulten impressionants en testos o en suspensió.
-El gladiol: molt apreciat per les seves immenses flors, s'utilitza per a florir en massissos o per fer composicions florals, sobretot, en rams.
-Els lliris: ens ofereixen flors d'una bellesa excepcional, ideals en massissos, testos o rams.
-L'agapanthus: posseeix flors de color blau i blanc i la facultat de desenvolupar-ser molt bé en llocs molt assolellats. A més, poden romandre al jardí durant tot l'any, multiplicant-se abundantment. També són ideals per a testos i jardineres.
-La cal·la blanca o lliri d'aigua: la zantedeschia aetiopica vol semiombra i molt de reg. És una vivaç de fulla caduca que floreix d'abril a octubre i que pot suportar fins a -2ºC. Assoleix una alçada d'1 m i una amplada de 40-50 cm.
-La cal·la rosa: faré una menció especial a aquesta preciosa cal·la. La zantedeschia rehmannii floreix de juny-juliol fins a l'octubre. És una mica més delicada que la popular cal·la blanca (z. aetiopica), ja que a l'exterior no suporta les temperatures per sota dels 10ºC, però es pot cultivar en test com a planta d'interior, al sol o a la semiombra. Necessita un bon drenatge.
-Les assutzenes: conegudes també com a lilium, queden magnífiques en massissos i en testos penjants. Si després de la floració es deixen reposar al terra, floriran de nou cada any. Volen sol o semiombra. Floreixen de juny a agost. Poden assolir els 60-80 cm d'alçada i les flors poden arribar a fer 12-14 cm d'amplada.

I per als amants de les plantes rares, hi ha una multitud de varietats de bulbs de floració estival que competeixen les unes amb les altres per la seva bellesa o la seva originalitat: tigridies, tulbaghia, sparaxis, jacint del cap...

Una infinitat de combinacions

Cal·les  

Pots realçar un massís amb dàlies, gladiols o begònies amb colors molt lluminosos, uns lliris li poden donar el toc final, o un emerus hi aportarà originalitat.
A l'ombra o a la semiombra, les begònies aporten solucions per il·luminar els massissos o els testos.
Pel que fa a les composicions, en testos, pots combinar les begònies amb impatiens o lobèlies, les dàlies amb les caputxines. A la terrassa, els lliris, les cal·les i els agapanthus creixeran amb esplendor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada