Pàgines

dissabte, 28 d’abril del 2012

La fruita



Petits trucs amb raïm
  • Per pelar-lo amb facilitat, submergeix-lo durant 10 segons en aigua bullint (fora del foc) i després treu-los la pell amb un ganivet petit.
  • Per treure les llavors sense trencar el raïm, fes un ganxo amb un clip de papereria que estigui net, introdueix-lo amb molta cura al centre del gra i retira les llavors.
  • Si el raïm és ecològic i vols deixar la pell però no les llavors, parteix el gra per la meitat i treu-li les llavors fent palanca amb el dit polze. 

Saber comprar i conservar el raïm

El raïm de bona qualitat és fort i sense zones danyades. Els grans han d'estar ben units al carràs. Busca els carrassos que no tinguin els grans molt junts; els que els tenen més separats, hauran rebut més llum solar, per la qual cosa el seu grau de maduració serà major.
El raïm madur es conserva a la nevera. Si no està molt madur és millor deixar-lo a temperatura ambient, embolicat amb paper de diari. Convé sempre rentar-lo abans de consumir-lo.


Magranes ben pelades

Per poder desgranar millor una magrana, parteix-la per la meitat, posa-la cap per avall subjectant-la amb la mà per la part tallada damunt d'un recipient i dóna-li cops amb una mà de morter per la part que té la pell. Els grans cauran i només hauràs de treure aquelles peletes fines que tenen un sabor amarg.


Maduixots amb més sabor

Renta'ls abans de treure les fulles perquè no perdin el seu sabor. Si són insípids, posa'ls amb una cullerada sopera de vinagre per cada kg de maduixots i deixa'ls macerar durant una hora, i afegeix-hi sucre o la preparació que més t'agradi. També hi pots afegir un rajolí de cafè, sempre i quan no ho hagin de consumir criatures.


Conservar els maduixots

Es conservaran millor si els poses sense rentar en un escorredor de malla metàl·lica i els deixes a la nevera.


Plàtans molt madurs

Potassi, magnesi i àcid fòlic són els nutrients més representatius dels plàtans. Es tracta d'una fruita molt saludable però si els guardem a la nevera, acostumen a posar-se negres de seguida. Per evitar-ho n'hi ha prou amb guardar-los embolicats amb paper de diari; quan els tornis a treure, estaran com si els acabessis de portar del mercat. 

També hi ha qui diu que és millor conservar-los pelats i embolicats amb paper d'alumini a la nevera.

Si tens plàtans a punt de perdre's, posa'ls al frigorífic un dia i després fes-los bullir. Tindran millor sabor i tot.

Si estan en mal estat, pots recuperar-los sanejant les parts més toves i coient la resta per fer una crema.


Conservar els plàtans

Has de mantindre'ls en un lloc fresc, sec i protegit de la llum directa del sol.

També es poden congelar i així es conserven durant uns dos mesos.
 

Conservar millor les peres

Guarda-les amb el mànec cap amunt i sense que es toquin entre elles. Et duraran més temps.


Peres de tardor massa madures o sense sabor

Si estan massa dures o no tenen gust de res, passa-les per la batedora amb mel, un rajolí de suc de llimona i unes avellanes. Tindràs una compota ben gustosa.


Preparar la pinya

Per preparar la pinya fresca d'una manera deliciosa, hi ha tres passos que són imprescindibles i fàcils de seguir:
  1.     S'ha de retirar primer el plomall que corona la fruita.
  2.     S'ha de tallar 2 o 3 cm de la base de la pinya perquè s'estigui dreta.
  3.     Finalment, has de treure també l'escorça i la part central de la pinya, la qual és molt dura i fibrosa.
  4.     Has d'utilitzar un ganivet corbat i amb la fulla de serra per facilitar la tasca.

La part més dolça de la pinya

La pinya és més dolça a la base que a la part propera a les fulles. Recorda-ho quan la tallis.


Pinya dolça pels dos costats

Perquè la pinya natural estigui igual de dolça pels dos extrems, dóna-li la volta per posar-la cap per avall un dia abans de consumir-la. Tingues en compte que a la fruiteria o a la botiga haurà estat amb les fulles cap amunt.


Fruita més digestible

La fruita, al coure-la, es pot digerir millor, però es dissolen a l'aigua les sals minerals i s'oxiden les vitamines.


Fruita amb tots els seus valors

Quan rentis la fruita, no la posis mai en remull; és millor netejar-la directament sota el raig de l'aigua freda, ja que en remull perd moltes vitamines i minerals. Recorda que no te l'has de menjar molt madura perquè augmenta el seu contingut en sucre.


Aprofitar la fruita abans que es faci malbé

Trosseja la fruita a daus petits i barreja'ls amb una vinagreta (vinagre, oli, sal i sucre) i d'aquesta manera n'obtindràs una deliciosa macedònia.


Conservar la fruita

La fruita es conserva millor si distribueixes uns quants taps de suro entre les peces del fruiter.


Esprémer les llimones

Si has d'esprémer llimones molt dures, has d'escaldar-les uns segons amb aigua bullint.

Perquè donin més suc, fes-les rodar per damunt d'una superfície plana, pressionant ben fort amb el palmell de la mà.

Per treure'ls tot el suc, pots introduir-les al microones, donar un cop de calor i aprofitar-les molt millor.

Si només en necessites unes gotes, no les tallis; punxa-les amb una forquilla i esprem el que necessitis.


Aprofita la llimona

Un cop espremuda la llimona, congela'n la pell. Quan la necessitis ratllada, serà molt fàcil fer-ho sense haver d'esgarrapar-te els dits.


Ratllar millor la pell de la llimona

Si la llimona no té la pell tersa i no es ratlla bé, posa-la uns minuts al congelador.


Pelar els albercocs

Per pelar sense cap dificultat els albercocs, posa'ls amb aigua bullint un minut i després amb aigua freda.


Buidar una poma

La millor manera de buidar una poma és utilitzar una cullereta de patates parisenques, les de fer boletes.


Poma sense òxid

Un cop pelades i tallades les pomes, acostumen a oxidar-se i a posar-se negres en contacte amb l'aire, així que, si volem que la polpa conservi el seu color original les arruixarem amb una mica de suc de llimona.


Pomes al forn

Si t'agraden les pomes al forn, treu el cor, deixa la pell i farceix-les abans de posar-les al forn. Pots fer una pasta amb ametlles mòltes, galetes ratllades, nous i dàtils. Tira-hi unes gotetes de licor.


Coure les pomes al forn més aviat

Les pomes es couran més ràpidament si abans d'introduir-les al forn les fas bullir durant dos minuts amb molta aigua. A més, quedaran més sucoses.


Compota de poma més saborosa

Si estàs preparant una compota de poma i vols realçar més encara el seu sabor, posa-hi un pessic de sal mentre la cous; veuràs com la compota queda molt més saborosa.


Flam de poma

Si vols sorprendre als teus convidats, prepara un exquisit flam de poma utilitzant la recepta clàssica però afegint la poma ja cuita i batint-ho fins que quedi una mescla homogènia.


Pomes o plàtans a punt de passar-se

Pots aprofitar-los si els fas a trossos, els cous amb una mica d'aigua i sucre i en farceixes unes panades. Un cop fregides, arrebossa-les amb una barreja de sucre i canyella en pols.


Un truc per la macedònia

La macedònia s'acostuma a fer amb antelació però el problema és que, al contacte amb l'aire, la fruita s'oxida i s'enfosqueix. Perquè això no passi, cobreix tota la superfície del recipient on tens la macedònia amb rodanxes de llimona fresca. A més de conservar la fruita, tindrà un deliciós aroma.


Aprofita les restes d'una macedònia

Es poden convertir en un postre nou: prepara una gelatina de pinya, llimona o maduixa, i aboca-la en un motlle o en motlles petits barrejada amb la macedònia. Ja només has de deixar que cualli al frigorífic.


Meló insípid

Si el meló quasi no té sabor, talla'l a trossets, arruixa'ls amb suc de llimona i tira-hi sucre.

També pots potenciar el seu sabor assaonant-lo amb pebre blanc mòlt. Deixa'l reposar uns 10 minuts perquè absorbeixi el gust del pebre i en realci al màxim el seu sabor.


Aromatitzar el meló

Prepara una salsa amb vi de xerès dolç, menta fresca, sucre i confitura de gerds. Fes-ho bullir fins aconseguir una salsa espessa amb la qual banyaràs els talls de meló; l'endolcirà i l'aromatitzarà.


Com comprar una bona síndria
  • Si està partida per la meitat, la polpa ha de ser sucosa, brillant i consistent.
  • La quantitat de llavors que tingui no és important, però sí que siguin fosques i dures.
  • Si compres la síndria sencera, el seu aspecte extern ha de ser llis i uniforme i d'un color verd fosc.
  • Si té una taca rodona (que correspon amb la part que estava en contacte amb el terra durant el seu creixement) de color groc, és que està madura; si és blanquinosa, la síndria pot resultar insípida.

Trucs per aprofitar les taronges
  • Les taronges difícils de pelar es poden escaldar 5 minuts amb aigua bullint i passar-les després per aigua freda.
  • S'obté més suc si s'introdueixen uns instants al microones.
  • El suc es congela perfectament i sense perdre propietats, sempre que s'envasi en recipients opacs per protegir-lo de la llum.
  • Per congelar-les, talla-les a rodanxes i cobreix-les en proporció d'un quart de kg de sucre per kg de fruita, o en un almívar fet amb el doble d'aigua que de sucre, i es guarden en recipients al congelador.

Taronges àcides

Les taronges de sabor àcid i pell fina són les més adequades per rebosteria.


Saber triar les aranges

A l'hora de comprar aranges, hem de tenir en compte una sèrie de coses: hem de comprar les que pesin bastant, ja que això voldrà dir que tenen una polpa molt rica en suc. Han de ser grans i amb forma de globus i la pell de color groc pàl·lid brillant.


Conservar el coco

El coco ratllat es conserva molt bé al frigorífic tapat amb paper film perquè no absorbeixi olors.


El codony: conservació i preparació

Es conserva bé al frigorífic durant uns dies si està madur i l'emboliquem per separat. Els codonys que encara estiguin una mica verds és millor que madurin a temperatura ambient.
Per a congelar-los, s'han de pelar, trossejar i arruixar-los amb suc de llimona.
Per a consumir-los quan n'és l'època (des de principis de tardor fins a principis d'hivern), es poden preparar cuits en almívar i en forma de puré o compota. També es poden elaborar conserves per poder-ne gaudir tot l'any.


Puré de codony

Quan es fa puré de codony, s'ha d'arruixar amb suc de llimona perquè no s'oxidi.


Xirimoies: com fer que madurin

A l'hora de comprar xirimoies és millor triar peces una mica verdes i deixar que madurin a casa. Per tant, s'han de deixar a temperatura ambient durant uns dies. Si es vol accelerar aquest procés, es poden embolicar individualment amb paper de diari. És important no guardar-les al frigorífic, ja que s'interrumpiria la seva maduració.


Alvocats madurs.

Perquè madurin abans, posa'ls en una bossa amb la pell d'un plàtan.


Gratinat deliciós

Pots fer un gratinat exquisit amb restes de gerds; cobreix-los amb una crema pastissera i gratina'ls.


No rentis les figues

Les figues no s'han de rentar mai perquè tenen la pell esponjosa i es xopen; només les has de netejar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada