Pàgines

dimecres, 22 de febrer del 2012

Les cures per a les peces de llana





Si vols recuperar la textura inicial d'una peça de llana que s'hagi encongit, deixa-la 24 hores seguides submergida en un gibrell amb un litre i mig de suavitzant per cada quatre litres d'aigua. La peça recuperarà el seu tamany.

Per evitar les brillantors que queden a les peces de llana i fibres artificials quan es planxen, posa entre la planxa i el teixit un drap de cotó (també si les peces són de fil). Si la peça és de vellut o pana, perquè no quedin marques, quan la planxis posa-hi al damunt una tovallola que sigui fina. El més indicat seria, també, planxar-les del revés.

Si vols evitar les boletes dels jerseis de llana, prova a passar-hi per sobre un tros de "celo" on s'hagin format. Estira amb molta cura i les boletes quedaran enganxades.

Les peces de llana, per evitar que es deformin, és millor penjar-les en penjadors amb forma o amb "ombreres", deixant espai entre peça i peça.

Raspalla la llana per eliminar la brutícia superficial i utilitza una esponja humida per les peces de punt i els teixits més fins.

Aireja ràpidament les peces després de portar-les o de treure-les del seu embolcall, i penja-les al bany amb vapor. La humitat eliminarà qualsevol arruga.

Si la llana està molla, eixuga-la a temperatura ambient, allunyada de la calor.

4 comentaris:

  1. Moltes gràcies Dona del segle XXI.
    L'avia Conxita va posar sense voler el jersei més nou del Gerard a la secadora i va sortir del tot encongit. He fet el que tu recomanes i semble que funciona, ara el penjaré en un pejador d'ombreres ben moll i sense escorre,... pel que puc observar aixó ha funcionat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Me n'alegro molt d'haver-vos ajudat. Per qualsevol altra cosa, resto a la vostra disposició.

      Salutacions.

      Elimina
  2. Hola dona del 21. Gràcies pels consells. Però tinc un jersei que a mi ja m'esta be q s'hagi encongit. El puc posar a la rentadora amb la resta de la roba, amb el detergent normal i en aigua freda? o millor seguir amb el sabó de llana?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si el jersei és de llana i el vol posar a la rentadora, millor fer-ho amb un programa de rentat a mà o roba delicada i amb sabó també per a roba delicada. Val més assegurar-se i no arriscar-se. Salutacions

      Elimina