Pàgines

dilluns, 19 de març del 2012

Les carxofes



Saber comprar carxofes i cards

Per encertar a l'hora de comprar-les, has de triar les carxofes fermes, pesades en relació amb el seu tamany i amb les fulles ben apretades, brillants i que no estiguin ennegrides. Si estan obertes vol dir que no estan fresques. Observa també el borrissol interior: si n'hi ha molt, voldrà dir que estan fresquíssimes. Pel que fa al card, les millors peces són les que tenen les tiges resistents, massisses i les fulles terses i d'aspecte fresc.


Carxofes que no amarguen

Si les carxofes de llauna et resulten una mica amargues, per suavitzar el seu sabor només has de posar-les durant uns segons en aigua bullint.

Per alleugerir la seva amargor, pots afegir un terròs de sucre a l'aigua de cocció.


Carxofes congelades

El primer que has de fer si vols congelar carxofes és netejar-les molt bé, amb paciència. Després, cou-les uns deu minuts en aigua amb llimona. Un cop escorregudes, ja les pots congelar.


Carxofes al punt

Si vols que estiguin ben cuites, embolica-les, una a una, amb petites bosses de tela. Queden boníssimes.


Carxofes fresques més temps

Si no les has d'utilitzar immediatament, per mantenir-les fresques durant més temps i amb el seu color natural, i per evitar, a més, que es posin negres, fica-les en gots amb aigua cap per avall, amb el mànec de la carxofa fora del got.

Si les poses a la nevera, sense treure'ls-hi la tija, duraran 3 dies. Si les tiges es posen en aigua, poden conservar-se perfectament fins a 7 o 8 dies. L'aigua s'ha de canviar cada dia, com si fossin rams de flors.


Perquè les carxofes no es posin negres

S'ha de posar un rajolí de llimona a l'aigua de cocció (o també rodanxes de llimona). Si han d'estar una estona a l'intempèrie abans d'anar a parar a l'olla o a la paella, després de tallar-les, frega-les amb llimona o posa-les en un recipient amb aigua i suc de llimona.

Perquè quedin ben blanques, dissol una culleradeta de farina a l'aigua bullint i posa-hi el suc de mitja llimona.


Introdueix la carxofa a la dieta dels més petits

Pots picar-la finament i barrejar-la amb carn picada o peix per fer hamburgueses. Quasi no notaran el sabor i estarem aportant elements necessaris pel seu creixement i desenvolupament.


Eliminar els pèls de les carxofes

Utilitza una cullera de boles de pastisseria per eliminar el borrissol que contenen els cors de les carxofes.


Netejar les carxofes

Utilitza guants fins. La seva oxidació no tenyirà les teves mans ni es posaran negres.


Per coure millor les carxofes

Fes-ho amb poca aigua, només cobrint-les lleugerament, i aprofita l'aigua per l'elaboració de brous de verdura o cremes.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada