Pàgines

divendres, 30 de març del 2012

Les salses



Salsa massa espessa

Si una salsa et queda massa espessa, la pots aigualir en calent amb una mica de llet, sense que perdi el seu "cos". 


Espessir una salsa

Si fas servir farina per espessir una salsa, prèviament has d'ofegar-la bé amb oli o mantega, o torrar-la per evitar que sembli crua.

Agafa amb una cullera una nou de mantega i arrebossa-la amb farina. Introdueix-la a la salsa i dóna voltes fins que aquesta quedi ben lligada.


Salsa ràpida

Hi ha un truc molt senzill per elaborar una salsa de manera ràpida i saborosa per acompanyar un plat de pasta: agafa unes salsitxes, treu la pell i esbocina-les; afegeix un rajolí d'oli d'oliva verge, mig got de vi i un parell de cullerades de nata líquida.


Salses casolanes en un minut

Pots enriquir les salses de pot, per exemple, la de tomàquet amb alfàbrega, la maionesa amb anxoves picades, o la beixamel amb nou moscada.


Allioli

Per evitar que l'allioli quedi líquid, afegeix-l'hi una patata petita cuita o tres nous mòltes.


Allioli ben emulsionat

Quan preparis allioli afegeix unes gotes d'aigua mentre incorpores l'oli; així, aconseguiràs que l'allioli emulsioni millor (només per la recepta tradicional).


Sofregit de tomàquet menys àcid

Hi pots afegir una mica de sucre, o bicarbonat, o ambdues coses; al començament, un pessic de bicarbonat i abans de treure'l del foc, un pessic de sucre. Si el sucre l'afegeixes al final, no es torrarà.


Sofregit més ràpid

Perquè es faci abans, afegeix una mica de sal quan estigui fent xup-xup. Trigarà menys en cuinar-se.


Salsa de tomàquet deliciosa

Afegeix-l'hi una culleradeta de mostassa i una de sucre.
 

Salsa de tomàquet que sobra

Si t'ha sobrat salsa de tomàquet, pots guardar-la a la nevera dins d'un pot de vidre amb un raig d'oli d'oliva.


Mostassa massa seca

Recuperarà el seu sabor si hi afegeixes una mica de vinagre lleugerament ensucrat.


Els secrets de la beixamel

Afegeix un rajolí d'oli de gira-sol perquè la mantega no es cremi a l'hora de fer la beixamel. Barreja la farina amb la mantega fora del foc.


Maionesa de llet

Si fas una salsa de maionesa de llet i se't talla, posa-la al congelador durant aproximadament una hora i mitja. Després, s'alçarà sense cap dificultat a l'hora de batre-la.


Maionesa més suau

Pots aconseguir alleugerir-la barrejant-la amb iogurt o amb el suc d'una llimona.

També pots afegir-hi un rajolí de llet tèbia; si la salsa és comprada, perquè tingui millor sabor, posa-hi un rajolí d'oli d'oliva verge.


Noves maioneses

Si vols aconseguir una maionesa més original, afegeix una culleradeta de tomàquet fregit o una de mostassa fresca, o bé dues d'estragó o julivert picat just abans d'afegir l'oli.


Perquè no es talli la maionesa

Evitaràs que la maionesa es talli si, quan notes que no cualla bé, afegeixes una mica de mostassa. Després, has de barrejar-ho tot molt bé i continuar afegint oli a poc a poc. A més, dóna voltes sempre en el mateix sentit.


Maionesa tallada

Si vols recuperar la maionesa quan se t'hagi tallat, hi ha un petit truc que és batre en un altre recipient un rovell d'ou amb una miqueta de sal i una cullerada d'oli; després, ves afegint a poc a poc la maionesa tallada i es recuperarà.


Maionesa "light" casolana

Afegeix a la que ja tinguis preparada una o diverses cullerades de iogurt desnatat, depenent de si vols un sabor més àcid o no. A més de compensar les calories, aconseguiràs donar als teus plats un gust especial.


Sense nata agra

Si no disposes de nata agra, és suficient amb afegir unes gotes de suc de llimona a la nata líquida i moure-la amb una cullera fins que quedi espessa.


Elaboració d'una salsa agredolça

Per elaborar una salsa agredolça, caramelitzarem una mica de sucre en un recipient; posteriorment s'afegirà suc de llimona, suc de taronja, vi blanc i una mica de brou. Ho deixarem coure 10 minuts i obtindrem una salsa boníssima.

També podem reduir vinagre de vi amb sucre. Es deixa reduir fins a obtenir un xarop, és a dir, quan s'evapori el vinagre.


Salsa per amanir

En un flascó de vidre transparent i que tanqui bé, posa una dent d'all pelada, mitja ceba, uns granets de pebre blanc o negre, oli, sal i vinagre. També hi pots afegir una mica de romaní o unes fulles de llorer, al teu gust. Sacseja-ho bé i guarda-ho. Recorda que si penses preparar una amanida, fes aquesta mescla, com a mínim, un parell d'hores abans.


Salsa suau i sana per peix i marisc

Tritura en la gerra de la batedora dos iogurts naturals, dues dents d'all adobades, un pom d'alfàbrega, sal i pebre. Obtindràs una salsa cremosa d'una olor i un sabor agradable gràcies al toc de l'alfàbrega. Aquesta salsa és ideal per plats de peix bullit, rostit i fregit.


Salsa per la carn

Pots fregir una ceba molt picada fins que quedi daurada, afegeix una copa de whisky, col·loca la carn al damunt i flambeja-ho fins que l'alcohol del whisky estigui ben cremat. Notaràs una exquisita diferència.


Salsa de formatge

Quan preparis una salsa de formatge, afegeix-lo sempre com a darrer ingredient i sobretot no deixis que bulli.


Vinagreta

Per preparar una salsa vinagreta és convenient diluir la sal en el vinagre abans d'afegir l'oli.


Salsa per mandonguilles massa líquida

Quan una salsa per les mandonguilles et quedi massa líquida, afegeix-l'hi pa i ametlles fregides, picats al morter.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada