Pàgines

dijous, 22 de març del 2012

Les cols, les coliflors, els bròquils i les cols de Brussel·les



Els secrets de la col 
  • Abans de coure-la, renta-la amb aigua lleument avinagrada per allunyar els insectes que haguessin pogut fer nius enmig de les seves fulles.
  • Si l'hi afegeixes una mica de vinagre a l'aigua de coció, conservarà millor el seu color verd.
  • Per digerir més fàcilment la col blanca, precuina-la 10 minuts, llença l'aigua i reemplaça-la per aigua nova.
  • Si no suportes l'olor que fa al coure-la, posa-hi entre l'olla i la tapa un drap xopat de vinagre.

Quan la col és molt verda i molt dura

És aconsellable coure-la uns minuts, tirar l'aigua i tornar a coure-la en aigua bullint amb sal i una cullerada de sucre. D'aquesta manera, serà més tendra, es digerirà millor i el sabor serà més suau.


Saber triar les cols per comprar bé

Pel que fa a les varietats de fulla, has de mirar que estiguin terses, brillants i una mica humides al tacte.


Com conservar les cols més temps

Al frigofífic i dins d'una bossa de plàstic perforada és la millor manera de mantenir les verdures si no s'han de consumir immediatament. Qualsevol tipus de col aguantarà molt bé des de 4 fins a 7 dies, com a màxim.


Cols molt més digestives

Perquè els plats a base de col resultin més digeribles i es puguin evitar els gasos que solen provocar, n'hi haurà prou amb incloure fonoll o comí a la seva preparació. A més, el fet de no utilitzar aliments greixosos durant la seva cocció, com embotits o cansalada, ajudarà a que la digestió sigui menys pesada.


Coure les cols sense males olors

Hi ha varietats de col que quan es couen desprenen una olor desagradable. Això és degut al seu contingut en sofre. Per evitar-ho, és recomanable coure-les amb la cassola destapada i afegir a l'aigua una patata crua, pa xopat amb vinagre o un tros de llimona espremuda.

Si les cous al vapor, a part d'evitar la mala olor, conservaràs millor les seves vitamines.


Com congelar les cols

Totes les varietats es poden congelar un cop cuinades. Per congelar-les fresques s'han d'escaldar, en fulles o en ramells, durant uns minuts en aigua bullint amb sal i un rajolí de suc de llimona. Després, només s'han de posar en recipients adequats per congelar.


Els secrets de la coliflor
  • Perquè no es desfacin les rametes, posa-la prèviament en remull amb aigua freda a la qual afegiràs suc de llimona.
  • Per eliminar la seva acidesa i que quedi més blanca, afegeix una mica de llet a l'aigua de cocció.
  • Si vols aconseguir que sigui més digerible i no provoqui flatulències, afegeix a l'aigua de cocció un terròs de sucre.
  • Per evitar la mala olor que desprèn al coure-la, afegeix a l'aigua un crostó de pa o una mica de pa de sègol.

Coliflor esponjosa

Perquè quedi esponjosa, suau i no perdi la seva blancor, quan l'hagis de coure, afegeix a l'aigua una llesca de pa de motlle xopada amb llet i, a més, aconseguiràs que no absorbeixi l'olor.


Saber triar les coliflors a l'hora de comprar

Els ramets han de ser ferms, presentar un aspecte compacte i un color entre el blanc i el vori (marfil), i les fulles han d'estar fresques i sense taques.


Per mantenir el bròquil fresc durant més temps

Guarda'l a la nevera dins d'una bossa de plàstic amb forats.


Compra el bròquil adequat

Ha de tenir els ramells aprets, sense taques groguenques i la tija ha de ser ferma i fosca.


Per saber si les cols de Brussel·les són bones

Tria les que estiguin ben tancades, sense fulles groguenques i, si és possible, que siguin totes igual de gruixudes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada