Pàgines

dijous, 15 de març del 2012

Les patates



Conservació de les patates

Les patates necessiten respirar, per tant, no les guardarem mai en una bossa de plàstic. El millor és guardar-les en una cistella, en un lloc sense llum i allunyades de la humitat.


Patates noves

Hem d'aprofitar la temperatura i utilitzar les patates noves que se'ns ofereixen als mercats; al tenir una pell tan fina n'hi haurà prou amb passar-hi un fregall lleugerament per desprendre la pell sense fer malbé la carn de la patata. Una idea original seria pelar les patates i, amb la seva pell, tallar tires fines, passar-les per farina i fregir-les, i obtindríem unes cruixents i saboroses tires com a guarnició o aperitiu.


Congelar patates

Hem d'escaldar-les, és a dir, bullir-les uns minuts i escórrer-les, evitant així una deshidratació.


Unes bones patates rostides

Per aconseguir unes bones patates rostides només has d'embolicar-les en paper d'alumini i introduir-les al forn a 200ºC durant 45-55 minuts. Seran molt més saboroses.


Patates que sobren

Si t'han sobrat patates rostides, cuites o guisades, fes-ne un puré afegint-hi nata i una mica de mantega. Posa-ho en una safata de forn i aromatitza-ho amb timó o romaní, cobreix-ho amb una salsa de tomàquet, una mica de formatge emmental ratllat i gratina-ho uns minuts. Deliciós.


Perquè no es desfacin les patates

Quan fem bullir patates i aquestes es fan a bocins, es perd tota la gràcia del plat. Per evitar-ho, punxa-les amb una forquilla i afegeix a l'aigua de cocció un bon raig de vinagre.


La classe de patata ideal per a cada plat

Les millors patates per fregir són les de carn groga; per al puré, les de carn blanca farinosa i per coure o fer al vapor, les patates noves.


Patates al forn cruixents

Si t'agrada preparar patates al forn amb pell i que quedin molt cruixents, utilitza patates farinoses perquè contenen més midó i són millor per cuinar-les al forn. Renta-les i eixuga-les amb molta cura. Abans de cuinar-les, mulla-les amb oli d'oliva i sal.


Patates al forn ben cuites

Perquè quedin ben fetes, fes-les bullir 15 minuts i després posa-les al forn mitja hora.


Patates fregides més cruixents

Et quedaran més cruixents si hores abans de l'hora de menjar les fregeixes a mitges, les escorres, les emboliques en paper d'alumini i quan sigui l'hora de menjar, acabes de fregir-les.

També pots, un cop pelades, posar-les en un colador sota el raig d'aigua freda. Deixa-les escórrer bé i eixuga-les amb un drap net. Posa-les a fregir, primer a foc moderat i després, apuja'l. Clar que també hi ha qui pensa que és millor fregir-les primer a foc fort i després, acabar-les de fer a foc moderat. Personalment, em decanto per la segona opció.


Patates fregides menys greixoses

Perquè no absorbeixin tant d'oli, passa-les prèviament 5 minuts pel microones. D'aquesta manera es dauren abans i absorbeixen menys greix.

També pots posar-les, un cop fregides, en un plat amb un parell de tovallons de paper. Aquests absorbiran l'oli que sobra i tindran menys greix.


La sal, millor al final

Tan bon punt hagis acabat de fregir les patates, treu-les, posa-les en un plat i tira-hi la sal per sobre. Si la poses al final, a part de ser més gustoses, estalviaràs sal.


Patates fregides més aviat

Si vols que les patates fregides es facin més ràpidament, posa-les 20 segons al microones abans de posar-les a l'oli bullint ben calent.


Perquè les patates fregides no s'enganxin

Fregeix-les en diverses tandes i, abans, renta-les diverses vegades.

També pots posar-les mitja hora en aigua freda i eixugar-les abans de fregir-les. Així perdran el midó i no s'enganxaran.

Patates de colors

Vols donar una presentació diferent a les patates bullides? Doncs quan les facis bullir, afegeix a l'aigua de cocció una miqueteta de pebre roig, un trosset de remolatxa o unes pells de ceba. Els colors seran sempre diferents.


Treure millor la pell de les patates

Si has fet bullir patates i et costa treure'ls la pell, passa-les per aigua freda i les pelaràs millor.


Patates pelades que sobren

La patata és un tubercle què, al contacte amb l'aire, s'oxida. Si has pelat massa patates i vols conservar-les, posa-les en un recipient amb aigua i sal. A la nevera et duraran fins al dia següent.


Un puré com Déu mana

El puré no s'ha de fer mai amb patates noves ni triturar-les a la batedora perquè quedarà gomós.


Com saber que una patata està cuita

Per comprovar que una patata, sigui del tamany que sigui, està cuita, s'ha d'introduir la punta d'un ganivet al centre. Si la patata no puja amb la fulla a l'aixecar el ganivet, està feta.


Els guisats de patata, mai a la nevera

No guardis mai les sobres dels teus guisats a la nevera si porten patata cuita: es tornen corretjosos. Millor que tapis la cassola i la posis a dins del forn apagat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada