Pàgines

dijous, 24 de maig del 2012

Com netejar diferents tipus de metalls




El bronze

El bronze no s'oxida, ja que és un aliatge de coure i estany, així que pots recuperar el seu aspecte. Si la peça forma part d'un moble o d'un altre objecte, s'ha de desmuntar o protegir el que hi ha al voltant. Si es veu molt bruta, passa-hi un raspall suau impregant amb petroli i renta-la després amb aigua i sabó (no detergent); eixuga-la una mica amb un drap i posa-la a l'aire lliure i a l'ombra per eixugar-la del tot. Aplica-hi cera protectora. Si no es veu gaire bruta, renta-la amb aigua, sabó i alcohol de cremar, enllustra-la amb una baieta i dóna-li cera. 

Barreja vinagre, aigua i amoníac a parts iguals i frega-ho molt bé.

Si l'objecte es veu brut, neteja'l primer amb benzina. Després, fes una barreja de pebre roig i vinagre, i aplica-la a l'objecte uns minuts. Frega'l amb un drap que no deixi anar borrissol fins que recuperi la seva lluentor natural. Quan el bronze no és daurat, no és necessari seguir tots aquests passos, n'hi ha prou amb netejar-lo amb vi negre calent.


Objectes daurats

Frega'ls amb un raspall humitejat amb aigua i trenta gotes d'amoníac, i deixa'ls eixugar.

També queden bé amb un drap mullat amb vinagre.

Les peces antigues o delicades es poden repassar amb un raspall petit mullat amb clara d'ou a punt de neu.


Objectes cromats


Frega'ls amb una barreja de cendra i oli d'oliva i eixuga'ls amb una baieta de llana.


El coure

Alguns calders antics de coure continuen presents a la cuina. Per netejar-los, frega'ls amb mitja llimona sucada amb bicarbonat. Esbandeix-los amb aigua i eixuga'ls de seguida amb una tovallola per tal que no es tornin a tacar.

També pots netejar els objectes de coure amb una pasta a base de vinagre, sal fina i farina de blat de moro. Esbandeix-los amb aigua freda i eixuga'ls.


L'acer inoxidable

Renta la peça amb aigua i sabó. Frega-la amb una pasta composta per oli vegetal i cendra, i poleix la superfície amb un drap.

També pots netejar la peça amb aigua i sabó natural, fregar-la amb mitja llimona i esbandir-la amb aigua.

Una altra opció seria netejar amb unes gotes de ginebra. Per eliminar el greix, passa-hi un cotó amb una mica d'aquest licor.

Després de netejar els objectes d'acer inoxidable amb un fregall poden quedar-hi ratllades. Per solucionar-ho, passa-hi un drap de cotó amb vaselina.

Per enllustrar un moble d'acer, frega'l amb un drap humitejat amb vinagre blanc.


El ferro forjat

Només l'has de fregar amb un drap o un raspall xopat amb petroli. Si no té cap tractament contra la corrosió, preserva'ls aplicant-hi cera en pasta o algun producte protector que sigui també antioxidant.


El llautó

Fes una barreja d'aigua, sabó i vinagre. Si vols que el llautó brilli, has de barrejar una clara d'ou i 3 cullerades de lleixiu.


Netejar metalls vells

Si vols netejar objectes de metalls vells, barreja blanco de España amb alcohol de cremar. Deixa eixugar la mescla sobre l'objecte i després passa-hi un drap eixut. Eliminarà les taques i quedarà lluent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada