Pàgines

dissabte, 19 de maig del 2012

Consells i trucs per les rajoles, els sòcols i el paviment




Rajoles ben lluents

Si vols que les rajoles recuperin la seva lluentor, barreja a parts iguals aigua, amoníac i alcohol de cremar. Introdueix la mescla dins d'una ampolla amb pistola i arruixa les rajoles. Eixuga-les de seguida.


Rajoles de la cuina ben netes

El greix s'acumula especialment a la zona de cocció. Per eliminar-lo, el més efectiu és utilitzar un desengreixant fort. Intenta netejar les rajoles d'aquesta zona cada vegada que cuinis i, així, la brutícia sortirà més fàcilment. Si hi han cèrcols, frega-ho amb una barreja d'aigua i vinagre, esbandeix-ho i eixuga-ho. Si no surt, escalfa el vinagre sol i repeteix l'operació. 

Una alta opció és afegir alcohol de cremar a una barreja d'amoníac i aigua, o fregar-ho amb un tros de llimona, esbandir i eixugar.

També pots fer una mescla amb vinagre blanc, bicarbonat i rentaplats (a mà). Aplica-ho amb un pinzell i deixa-ho reposar 30 minuts. Després, neteja-ho amb un raspall suau (també pots utilitzar un raspall de dents per a les zones més delicades o inaccessibles) fent cercles i esbandeix amb aigua. Pots utilitzar aquest mètode per netejar les rajoles del lavabo i també per a les aixetes i accessoris de bany metàl·lics, però en aquest cas frega-ho amb la part suau d'una esponja per no ratllar-les.


Rajoles de fang

Les rajoles de fang tenen una llarga durada i són resistents, però s'han de cuidar bé per evitar que es taquin, ja que es tracta d'un material molt porós. Per netejar-les, s'ha d'utilitzar una barreja d'aigua tèbia i sabó neutre. Quan l'apliquis, convé que escorris bé la baieta perquè no es formin taques de sabó. Si el terra és vell i ha perdut la major part de la seva brillantor, afegeix una mica de cera líquida a l'aigua. Un cop l'any convé aplicar una capa d'oli de llinosa per protegir el paviment del desgast i les taques. Et serà més fàcil si utilitzes un pinzell o un rodet.

Com que és tan porós, absorbeix les taques amb facilitat. Per evitar-ho, aplica una capa d'oli de llinosa cuit i espera que s'eixugui abans de passar la baieta. També pots utilitzar una barreja al 50% d'oli de llinosa i aiguarràs, i després, posar-hi cera especial per a fang.

Abans d'impermeabilitzar-lo, li pots donar un tractament antilliscant amb un producte químic amb àcids. Encarrega la feina a un professional.


Rajoles de ceràmica a l'òxid

Les rajoles de ceràmica amb un acabat que sembla una superfície metàl·lica oxidada donen un aspecte molt modern a una casa. El que fa que tingui aquesta aparença és una capa d'esmalt, per la qual cosa es poden netejar de la mateixa manera que qualsevol altra superfície de ceràmica: amb aigua i sabó.


Rajoles de ceràmica ben netes

Treu la pols amb una mopa o un raspall suau. Frega-les amb un sabó neutre, esbandeix-les i deixa que s'eixuguin. Perquè estiguin lluents, utilitza un producte específic o afegeix un rajolí d'amoníac a l'aigua de fregar.


Com canviar una rajola trencada

Fes forats per tota la rajola per debilitar la seva unió, però no ho facis mai prop dels racons. Treu-la amb un martell i un cisell. Elimina les restes de ciment. Comprova que la peça entra en el forat nou. Omple'l amb ciment ràpid i reparteix-lo amb l'ajuda d'una espàtula. Col·loca la peça colpejant suaument amb un martell de goma i estén tapajuntes en totes les unions.


Renovar una rajola amb pintura


Una bona manera de canviar la imatge de les rajoles sense canviar-les és pintant-les amb una pintura especial. En primer lloc, neteja bé la superfície perquè no hi quedin restes de greix. Després, aplica-hi un esmalt sintètic especial per a revestiments ceràmics. Es pot donar sense necessitat d'una imprimació anterior.


Com es foraden les rajoles

Els materials fràgils com la rajola o el marbre acostumen a trencar-se quan s'hi fa un forat. Això és degut a la percussió que normalment es genera amb la broca. Però hi han maneres d'evitar-ho:
  • Broca universal: s'utilitza sense percussió i forada el material tallant-lo i no trencant-lo com les broques convencionals. Són les millors per les rajoles i el marbre, i també pots utilitzar-les per a pedra i gres.
  • Forat previ: si no disposes d'una broca especial, pots evitar els trencaments fent abans una incisió amb un clau i un martell. Un cop fet el foradet, col·loca-hi la broca normal i forada amb molta fermesa.

Si hi has de fer forats i no les vols trencar o ratllar, enganxa un tros de cinta adhesiva o esparadrap al lloc on vagis a fer el forat.


Elimina les restes de silicona

La silicona es fa servir molt per tapar les juntes entre les rajoles i també les dels sanitaris, ja que és un material totalment impermeable i de molt fàcil aplicació. El millor per eliminar les restes és rascar tot el que sobra amb una fulla d'afaitar o un cúter, o amb unes espàtules amb punta triangular especials per això. També hi ha alguns dissolvents específics.


Recupera les rajoles blanques

Frega les rajoles amb aigua calenta i sabó, i les que estiguin groguenques, amb una baieta xopada amb lleixiu fins que quedin blanques. Fes-ho amb guants i amb la finestra oberta. Perquè no es noti la diferència de tonalitat entre elles, pinta les juntes d'un color fort. En aquest cas, la cuina guanyarà lluminositat i alegria.


Taques d'òxid al terra de gres

Pots fregar-lo amb una mica de vinagre tebi o bé amb aigua oxigenada.


Taques de floridura al gres


Ho pots treure amb aparells de vapor o fregant amb un raspallet impregnat amb una mica de vinagre. Per netejar el gres, n'hi ha prou amb aigua i detergent neutre.


Mantenir un sòcol de fusta

Intenta utilitzar un netejador específic per a fusta que, a més a més, el protegeixi. Aplica'l per la superfície de dalt cap baix, seguint el dibuix de la veta. Si està molt brut, neteja'l amb un drap humitejat lleugerament amb aigua i sabó.


Sòcol de fibra vegetal


Passa l'aspiradora amb freqüència i una o dues vegades l'any neteja'l amb una baieta humitejada amb aigua i sabó neutre. Després, deixa-ho eixugar.


L'efecte visual d'un terra de fusta

Els de fusta de color clar fan que l'habitació sembli més gran. Si el fiques de lamel·les grans en fila, hi donaràs més profunditat.


Cercles al terra

Si un test d'una planta ha deixat una marca al paviment, podràs eliminar-la si talles una patata per la meitat i la impregnes amb vinagre o aigua oxigenada. Deixa-la reposar al damunt de la taca i... desapareixerà!


Elimina taques d'òxid del terra

Si els teus mobles del jardí o de la terrassa són de ferro forjat i, al netejar-los, han tacat el terra amb òxid, prepara una pasta amb suc de llimona i sal, frega les taques i esbandeix-ho fins que la brutícia se'n vagi completament. Frega-ho després amb el producte de neteja que utilitzes habitualment i quedarà perfecte.


Netejar el terra del garatge

El terra del garatge acostuma a tacar-se d'oli; per netejar-lo a fons i eliminar aquestes taques del paviment, mulla-les amb aiguarràs i, un cop fregat, col·loca fulles de diari i deixa que absorbeixin el greix. Finalment, torna-ho a fregar amb una barreja de 4 litres d'aigua, una tassa de lleixiu i una cullerada de detergent de rentar la roba. El terra del garatge quedarà impecable.


Netejar el terra de l'exterior

  • Fang: el fang és un material porós que necessita alguna classe de protecció, amb cera o amb vernís. És normal que hi aparegui una capa blanquinosa a causa de la calç de l'aigua. Per eliminar-la, afegeix a l'aigua de fregar un rajolí de vinagre i al cap d'uns dies recuperarà el seu color original.
  • Pedra: és un dels materials més resistents per exterior. La millor manera d'eliminar residus és amb aigua a pressió. Per netejar-los en profunditat n'hi ha prou amb afegir un grapat de sal a l'aigua de fregar.
  • Fusta: és un material molt càlid però també delicat per a exterior; per aquest motiu, és fonamental impermeabilitzar-lo bé. Evita l'aigua a pressió, ja que podria aixecar estelles i podrir la fusta.

"Silestone" també per al terra

S'utilitza molt en encimeres de cuina i ara també, a les parets i al terra. Conté un 94% de quars natural i és molt resistent a les taques (no és porós) i a les rascades. Es comercialitza amb una protecció antibacteriana. A l'hora de netejar-lo, evita els productes agressius (desengreixants). Pot trobar-se en planxes amb un gruix de 12 mm, 20 mm i 30 mm.


Aplicar silicona

Et resultarà molt més fàcil aplicar la silicona si prèviament escalfes lleugerament el cartutx que la conté submergint-lo en aigua tèbia.


Netejar silicona esgrogueïda

Si la silicona de la dutxa, per exemple, ha agafat un to groguenc, submergeix cotó en lleixiu i aplica'l ben humit a sobre de la silicona, deixa-ho 20 minuts i després retira-ho amb aigua.


4 comentaris: