Pàgines

dimarts, 29 de maig del 2012

Estalviar, reciclar i reutilitzar



Estalvia amb la factura de la llum 

  • Desconnecta bé els aparells: si no desconnectem totalment el televisor, l'ordinador, la cadena de música, etc., deixant encès el pilot vermell, la factura pot incrementar-se un 10%. A més, la generació d'aquesta energia extra allibera més CO2 a l'atmosfera.
  • Utilitza el forn de manera eficient: no preescalfis si no és imprescindible; no obris gaire la porta, es perd un 20% d'escalfor i apaga'l abans d'acabar per aprofitar la calor residual. Si has de renovar el forn, tria'n un de convecció: reparteixen la calor homogèniament, per tant, estalvien temps i gasten menys. Si és possible, fes servir el microones: estalvia un 70% més.
  • Posa persianes i cortines: amb elles, aïllaràs la casa tant del fred com de la calor, i disminuirà el consum de calefacció o d'aire condicionat. Les persianes, depenent del material i del gruix, poden reduir fins a un 20% les pèrdues de calor. Perquè resultin efectives, s'han de tenir pujades durant el dia a l'hivern, de manera que s'aprofitin els raigs solars, i abaixades a l'estiu, per protegir-nos d'ells. Les cortines gruixudes o folrades ajuden a evitar pèrdues de calor. Hi ha estors de lamel·les amb una capa metàl·lica a la part posterior que disminueix la transmissió de temperatura.
  • La rentadora, amb càrrega completa: totalment plena, redueixes el nombre de rentades i el consum d'energia. La temperatura de l'aigua, millor freda o tèbia, ja que gran part de l'energia es consumeix a l'escalfar-la. Els detergents líquids fan treballar menys la rentadora.
  • Estalvia mentre cuines: la cuina de gas gasta menys que l'elèctrica. Utilitza l'olla exprés, tria paelles i cassoles amb fons i parets planes que s'adaptin al tamany del cremador, i tapades.
  • Mantingues la casa ben aïllada: part de la calor (o del fred) s'escapa per les escletxes de les portes i les finestres, o per esquerdes que donen a l'exterior, les quals convé segellar. Evita les filtracions de l'aire aplicant silicona, massilla o posant ribets.
  • Fes servir bombetes de baix consum: gasten un 80% menys i duren fins a dotze vegades més. Al generar menys calor, destinen més energia a il·luminar. Són perfectes per a llocs on la llum està més estona encesa. Les d'encesa electrònica consumeixen encara menys i suporten millor les enceses. En zones de menys ús (passadissos, banys, entrades exteriors, etc.) instal·la detectors de presència: la llum estarà encesa només mentre hi hagi algú.
  • Controla el consum de la nevera: és important elegir una ubicació lluny de fonts de calor i amb espai (5 cm) a la part posterior perquè es ventili: una manca de circulació d'aire eleva el seu consum un 15%. Comprova que les portes tanquen hermèticament, no hi posis aliments calents i vigila el gel del congelador: si passa de 3 mm, el consum augmenta un 30%.
  • Instal·la vàlvules termoestàtiques: la seva instal·lació en radiadors permet regular-los de manera totalment independent, segons el que es necessiti en cada moment. Tenen diferents nivells d'ajustament, en funció de la temperatura programada, que obren o tanquen el pas de l'aigua calenta al radiador. Al tenir en compte la temperatura ambient de cada habitació, aquestes vàlvules fan possible l'aprofitament dels guanys de calor produïdes al cuinar, dutxar-se, etc., o de les que es transmeten a través dels vidres quan hi toca el sol. Tot això pot significar un estalvi de fins a un 20% d'energia.
  • Cisternes que gasten menys: les cisternes de doble descàrrega porten dos polsadors: de 3 i 6 litres. Consumeixen un 40% menys que una de clàssica (9 litres). Les d'interrupció voluntària tenen un sol polsador que permet parar la descàrrega. Aquests mecanismes es poden posar fàcilment en cisternes tradicionals.
  • Programadors, termòstats: hi ha dispositius que al controlar el funcionament de la calefacció, l'aire condicionat o alguns electrodomèstics (rentadora, forn,...) estalvien entre un 8 i un 13% d'energia. El termòstat fa que els aparells es parin a l'arribar a una temperatura predeterminada. No pugis a més de 20º la temperatura de la calefacció, ja que per cada grau addicional, es consumeix quasi un 10% més; i, per tant, no baixis de 25º l'aire condicionat. Si n'has d'instal·lar un d'extern, posa'l allunyat de les corrents i del sol directe, i a una alçada d'1,80 m. Amb els programadors pots programar l'encesa, l'apagada i el temps de funcionament de l'aparell.
  • Una caldera en perfecte estat: el manteniment de la caldera no és només imprescindible de cara a la seguretat, a més, garantitza la seva eficàcia per a un consum òptim d'energia. Encara que la revisió obligatòria és cada 4 anys, convé fer un manteniment preventiu professional cada any, en el qual es netegen la flama pilot, els cremadors... i es verifica que no hi han fuites ni avaries. Mantingues nets la tapa i el panell de comandaments, no només per estètica o higiene, sinó també perquè si l'indicador de temperatura i pressió acumula brutícia, pot marcar una mesura equivocada.


A la llum de les espelmes, reciclant

Utilitza un recipient en forma d'ouera i aprofita les closques d'ou, incorporant les espelmes individuals de colors diferents i repartint-les per l'ouera. Si vols afegir-hi alguna fragància, utilitza espelmes aromàtiques i aconseguiràs una personalitat única per la teva llar.


Recicla aliments

  • Molla de pa: amb ella pots esborrar taques i rascades de les parets. I si xopes una mica de molla de pa amb vinagre i la deixes en un platet al frigorífic, eliminaràs les males olors.
  • Peles de patata: si les fas bullir amb aigua a les olles i paelles d'acer inoxidable que s'han posat negres, recuperaran la seva lluentor.
  • Cítrics: les peles de llimona i taronja posades entre la roba i el calçat són antiarnes naturals. També neutralitzen la mala olor dels cubells de les escombraries. Les taules de tallar i les superfícies de fusta es desinfecten fregant-hi mitja llimona. Per perfumar la roba blanca de l'armari, col·loca-hi a dins una mandarina amb claus d'espècia.
  • Arròs: és un excel·lent assecant. Posa'n uns granets al saler perquè no s'enganxi la sal. També va bé si el telèfon mòbil se t'ha mullat; en aquest cas, cobreix-lo completament amb arròs i deixa'l una nit sencera.
  • Cafè: el marro desembussa l'aigüera i és adob per les plantes. El cafè mòlt absorbeix olors; posa'l en un recipient on hi hagis guardat alguna cosa amb una olor forta, deixa'l tota la nit i esbandeix-ho. L'eliminarà.
  • Sal: renta les cortinetes amb aigua freda i un grapat de sal fina. Deixa-les en remull una hora i, si és possible, tota la nit. Si són blanques i s'han esgrogueït, afegeix unes rodanxes de llimona.


Una bústia original i ecològica

Transforma les llaunes de pintura en unes bústies senzilles i decoratives. Es tracta de reciclar-les per classificar les cartes, les factures i tota la correspondència; així no s'acumularan al rebedor. Assigna un envàs a cada membre de la teva família o bé, al tipus de correspondència. Utilitza només les llaunes que s'obren mitjançant una anella, per evitar les vores perilloses que fa l'obrellaunes.


Converteix les llaunes de conserva en gerros o testos   
No llencis les llaunes de conserva. Pots donar-los un segon ús molt decoratiu si les pintes del color que més t'agradi i les fas servir com a gerros o testos de petites plantes com les aromàtiques, els cactus o les crasses. Així podràs tenir-les en un raconet de la teva cuina i li donaran una pinzellada de color. 


Aigua reciclada

Si tens una peixera o un aquari, aprofita l'aigua que has de renovar per regar les teves plantes, ja que és rica en minerals i nutrients.

També pots aprofitar l'aigua de fer bullir les patates o els ous (sense sal) pel mateix ús.

L'aigua de la dutxa que es perd mentre esperes que arribi l'aigua calenta, la pots guardar en regadores o galledes per regar el teu jardí o les plantes del balcó.


L'aigua de les patates

A part de fer-la servir com adob per les plantes, també la pots utilitzar, després de colar-la, per netejar peces de llana, els coberts o els objectes de plata o d'acer inoxidable. A més, si a l'aigua colada hi afegeixes un raig de vinagre, es convertirà en un netejaparabrises perfecte per al cotxe.


Aprofita les restes de paper pintat

Les restes de paper pintat poden aprofitar-se per folrar l'interior dels calaixos. Planxa i pulveritza amb midó perquè quedi llis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada