Pàgines

diumenge, 20 de maig del 2012

El parquet



Les cures del parquet


Estarà sempre perfecte si utilitzes regularment una mopa per eliminar la pols. Si està molt brut, pots repassar-lo amb una baieta humitejada amb un netejador neutre. Procura no xopar-la, ja que l'aigua pot penetrar entre les juntes.

De vegades, va bé substituir el sabó per un raig de vinagre. Si té desperfectes, aplica-hi cera del color de la fusta i enllustra-ho. 


Parquet lluent

Afegeix una infusió de te a l'aigua amb la qual el netegis i quedarà ben lluent.


Sense cruixir

Si quan camines pel parquet se senten cruixits i hi apareixen separacions entre les taules, posa-hi pólvores de talc entremig amb l'ajuda d'un raspall fins a omplir-les totalment. Després, trepitja fort o posa-hi un objecte pesat al damunt durant una bona estona perquè el talc hi penetri bé. 

El fet de cruixir és degut a la sequedat. També pots lubricar-lo omplint les obertures o les esquerdes amb parafina, esperar que es refredi i retirar el sobrant.

Una altra opció seria aplicar-hi una capa d'oli de llinosa, la qual nutrirà bé la fusta. Per recuperar un terra ratllat, frega'l amb detergent especial per a fusta. Pots utilitzar uns retoladors especials o aplicar una massilla reparadora.


Parquet amb acabat a l'oli

El parquet amb un acabat a l'oli és molt bonic i té un aspecte molt natural, però és delicat pel que fa al seu manteniment. Per aquest motiu, és necessari aspirar-lo a diari o passar-hi la mopa, i un cop per setmana, fregar-lo amb aigua i un sabó neutre a base d'olis (amb la baieta molt escorreguda); també és imprescindible que, un cop l'any, l'hi facis un tractament amb oli especial que et recomanaran els que et van instal·lar el parquet.


De fusta natural

Si el terra és de fusta natural i està impermeabilitzat, pots utilitzar una escombra tova i les taques les pots netejar amb un drap humitejat. Per treure la cera, frega-la amb un drap xopat amb alcohol.


Treure taques de cafè

Si s'ha vessat cafè a sobre del parquet, passa-hi un drap humitejat amb aigua calenta amb sabó. Ara bé, si el cafè ha penetrat a la fusta, frega la taca amb una monyeca amb aigua oxigenada de 20 volums pura i deixa que s'eixugui o utilitza paper de vidre suau. Després, encera-ho per tornar-lo a protegir.


Treure taques de cera d'espelma

Si s'ha vessat cera d'alguna espelma sobre la fusta encerada, rasca la cera amb suavitat amb la fulla d'un ganivet. Tot seguit, frega amb paper de vidre molt fi i torna'l a encerar.

Si el terra és de fusta envernissada, no es recomana rascar-lo perquè es podria ratllar el vernís. Intenta fondre la cera amb aigua molt calenta i, a continuació, poleix la fusta fregant amb un drap suau.


Taques de cervesa

Si s'ha vessat cervesa sobre la fusta encerada prèviament, neteja-la amb aiguarràs o lleixiu i després aplica-hi cera per tornar-li el color i la lluentor.


Taques de xocolata

Frega amb una monyeca amb lleixiu o amb aigua oxigenada la taca de xocolata sobre la fusta encerada per decolorar la taca i torna-la a encerar.

Si el terra és de fusta envernissada, suca una monyeca de cotó amb aigua sabonosa i frega-la.


Taca d'orina

Intenta eliminar tota la quantitat d'orina com sigui possible amb una esponja. Renta la taca amb aigua amb vinagre blanc. Tornar-hi a passar l'esponja i deixa que s'eixugui. Si la taca encara persisteix, passa-hi una baieta humitejada amb aigua i lleixiu. Torna a envernissar-lo.


Taca de cola

Si la cola s'ha eixugat sobre la fusta encerada, rasca-la i passa-hi acetona. No ho facis sobre la fusta pintada, podria perdre el color.


Taca de tinta

Per treure una taca de tinta, treu la cera amb aiguarràs del terra de fusta encerada. Tira-hi una mica de suc de llimona i sal. Deixa-ho decolorar i repeteix l'operació si fos necessari. Deixa que s'eixugui i encera'l de nou.

Una altra solució és l'alcohol de cremar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada