Pàgines

dijous, 10 de maig del 2012

Millorar la digestió



Es diu que si notes que has menjat, és que has menjat massa 

La millor manera de sentir-te bé és no fer treballar constantment l'estómac. No li vagis donant aliments absurds, com gelats a deshores o begudes refrescants inoportunes.


No beguis aigua amb els àpats

Si bebem aigua durant els àpats, els àcids que protegeixen les parets de l'estómac es dilueixen i per això costa més digerir els aliments.


Papaia, aliada de les digestions lleugeres

La papaia constitueix un excel·lent tractament natural per combatre i prevenir les digestions pesades. El secret està en la papaïna, un enzim que facilita el metabolisme de les proteïnes ingerides en la dieta i que, a més, ajuda a digerir els aliments rics en greixos, així com a neutralitzar els àcids del suc gàstric.


Infusió per regular la digestió

Bull 10 g de fulles de marialluïsa durant 10 minuts (talla les fulles a principis de primavera i asseca-les a l'interior), cola la infusió i pren 1 tassa després de cada àpat.


Infusió per combatre una mala digestió

Macera 20-25 g de flors de marialluïsa durant 32-48 hores en 1 l d'aigua i cola-ho. Pren-ho quan ho vegis necessari.


Solucions casolanes contra la indigestió

  • Pren una cullerada sopera de grans de mostassa acompanyada de bastant líquid, que pot ser un got d'aigua o una infusió, per exemple.
  • Posa a coure fulles de menta i pells de llimona. Deixa-ho refredar, cola-ho, posa-l'hi una mica de sucre i beu-t'ho tan calent com puguis.
  • També és efectiu el te negre amb un pessic de sal. Pren-lo acompanyat de pa torrat.
  • Una infusió d'anís estrellat millora la digestió.
  • Barreja una cullerada d'espígol, una cullerada de til·la i una d'orenga en una tetera. Aboca-hi aigua bullint, tapa-ho i deixa-ho reposar tres o quatre minuts. Beu-ne una tassa si et trobes indigesta.
  • Barreja una culleradeta de camamilla, una altra d'alfàbrega i una altra de menta. Aboca-hi aigua perquè s'obrin les fulles i s'escalfi la tetera. Deixa-ho reposar un minut i aboca-hi la resta de l'aigua bullint. Deixa-ho reposar 4 o 5 minuts més i serveix una tasseta després de cada àpat.
  • Després de cada àpat abundant, barreja una culleradeta de cafè de comí en pols en un got d'aigua fresca i beu-te'l molt a poc a poc. En uns minuts comprovaràs les seves virtuts digestives.
  • La carxofa ajuda a millorar les digestions, bullida o cuita al forn.
  • Si prens una infusió de verbena després dels àpats afavoriràs la digestió i assimilaràs millor el menjar.

Contra la indigestió i la manca de gana

Bull 300 ml d'aigua i afegeix 1 culleradeta de marduix sec. Deixa-ho reposar 10 minuts amb el recipient tapat i cola-ho amb un filtre de cafè. Pren la infusió calenta, 1 tassa cada 8 hores (abans de cada àpat). Pots endolcir-ho amb mel o sucre.


Infusió pels dolors digestius

Posa una culleradeta de poliol, una altra de menta i una altra de tarongina. Aboca-hi aigua bullint, tapa la tetera i deixa que s'obrin les fulles i s'escalfi l'aigua. Afegeix, després, la resta de l'aigua. Deixa-ho reposar tapat 3 o 4 minuts i pren una tasseta quan notis les molèsties o després dels àpats.


Cocció digestiva de llúpol

Bull 20 g de cons florals de llúpol en 1 litre d'aigua durant 3 minuts, endolceix-ho amb mel i beu-t'ho després de cada àpat.


Beneficis del pebre

Facilita la digestió i posa remei a les nàusees. A més, incrementa la secreció de saliva i dels sucs gàstrics. Quan l'hagis d'utilitzar, que sigui en gra, i l'has de moldre en el darrer moment per conservar el seu aroma i sabor.


Beneficis de les herbes aromàtiques

Les persones que tenen restringit l'ús de la sal, les herbes aromàtiques són una bona alternativa a l'hora d'amanir els plats. A més, estimulen la producció de sucs gàstrics, la qual cosa fa que les digestions siguin més fàcils.


Beneficis de l'oli d'oliva

Lubrica el tracte digestiu i permet que els aliments passin més reposadament; és antioxidant, té propietats antiinflamatòries i evita l'aparició de la bactèria responsable d'alguns tipus d'úlcera.


El nopal, un bon protector gàstric

El consum de nopal (figuera de moro) en forma de comprimits o en pòlvores dessecades (poden barrejar-se amb aigua i amb sucs) contraresta l'excés d'àcids gàstrics i protegeix la mucosa gastrointestinal, la qual cosa prevé l'aparició d'úlceres gàstriques. Degut a la presència de fibra, també afavoreix l'equilibri de la flora intestinal.


Mastega bé els aliments

La majoria de problemes digestius comencen pel fet de no mastegar bé els aliments. Si ho fem tranquil·lament, facilitarem el treball a l'estómac i als intestins. Sinó, estarem afavorint l'aparició de fermentacions i gasos.


Per als estómacs amb úlcera

Menja bròquil un parell de vegades a la setmana. Té la capacitat d'eliminar o de debilitar la bactèria responsable.


La cremor d'estómac

Es creu que algunes espècies i condiments irriten la mucosa gàstrica, però aquest efecte varia considerablement d'una persona a una altra, per tant, convé que cadascú conegui la seva tolerància personal. En general, és recomanable evitar el picant, el clau, la nou moscada, l'all, els escabetxos, els extractes de carns, salsa de soja, cafè, cola, xocolata i begudes alcohòliques. S'ha de moderar el consum de greixos i no fer àpats molts abundants. Tampoc convé menjar just abans d'anar a dormir. És perjudicial viure amb ansietat i tenir disgustos, així com l'estrès. Hem d'intentar prendre'ns la vida amb la major tranquil·litat possible i no angoixar-nos amb les situacions incòmodes.

Si pateixes de cremor d'estómac, pots fer-te la infusió següent: barreja una cullerada d'espígol amb una de menta i una altra d'anís en una tetera. Aboca-hi aigua bullint, tapa-ho, deixa-ho reposar 3 o 4 minuts, cola-ho i serveix-ho. Pren una tasseta després dels àpats o quan notis que tens una digestió pesada.

La infusió combinada de flors de ulmària i de regalèssia ajuda a curar el dolor d'estómac i a disminuir la cremor. No consumeixis ulmària si ets al·lèrgica a l'aspirina, ni regalèssia si tens la tensió alta.


Si et costa fer les digestions

Pren-te una infusió de fulles de menta fresca després de cada un dels àpats principals i t'ho farà més fàcil. 


Els probiòtics


El terme probiòtic defineix aquells microorganismes que són beneficiosos per a la salut quan els ingerim. S'utilitzen especialment en productes lactis fermentats com el iogurt. La seva ingesta s'associa a efectes beneficiosos com l'augment de la resposta immunitària, un major equilibri de la microflora del còlon, una disminució dels enzims fecals implicats en l'inici del càncer i una millora dels símptomes en malalties gastrointestinals. El potencial terapèutic d'aquests aliments inclou l'al·lèrgia. Sembla ser que l'home de l'edat de pedra ja consumia probiòtics en gran quantitat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada