Pàgines

dimecres, 2 de maig del 2012

Congelar i descongelar aliments


Regles generals

La congelació ens permet conservar aliments en perfectes condicions, però s'ha de fer en un temps rècord i extremar la higiene en el procés.  

  • És molt important l'envasat, procurant que no quedin càmeres d'aire i no congelar paquets molt voluminosos.
  • Convé etiquetar, assenyalant el contingut, quantitat i data de congelació.
  • És imprescindible graduar el congelador a la seva temperatura més baixa unes hores abans de començar a congelar.
  • No s'han de congelar molts aliments a la vegada perquè la capacitat de congelació és aproximadament un 10% de la capacitat total del congelador.
  • Hi ha un lloc per congelar, però després de 8 hores, s'ha de passar l'aliment a un altre compartiment.

En petites quantitats

Per congelar els aliments, és aconsellable dividir-los en porcions petites, amb la qual cosa s'aconsegueix una congelació més ràpida i ens facilita el fet de descongelar només el que haguem de cuinar.

No s'han de congelar moltes coses a la vegada, perquè la temperatura de l'interior del congelador no canvïi.


Congelar aliments amb líquids

Per congelar aliments amb líquids, els envasos rígids són els més adequats.

Tingues en compte que els aliments amb salses o líquids augmenten el seu volum al congelar-los, així doncs, és convenient omplir-los només fins a 2-3 cm de la vora de dalt.


Abans de passar per caixa

Els productes congelats s'han d'agafar al final de la compra i posar-los tots junts en una bossa isotèrmica perquè es mantinguin freds.


Aviat al congelador

No ha de transcórrer més d'una hora des que comprem un producte congelat fins que el posem al congelador.


Pocs recipients per congelar

Si no tens gaires envasos rígids per congelar, posa l'aliment en una bossa de plàstic, col·loca-la en un recipient rígid i congela-la. Quan se solidifiqui, extrau la bossa, la qual tindrà la mateixa forma del recipient, i aquest quedarà lliure per un altre ús.


Envasos aptes per congelar

Per envasar plats preparats, són molt útils els recipients de plàstic o refractaris, aptes per congelar i pel microones, ja que permeten la congelació i l'escalfament en el mateix envàs.

Utilitza envasos quadrats o rectangulars, ja que permeten un major aprofitament de l'espai del congelador.


Refredar abans de congelar

Els productes que s'hagin de congelar s'han de refredar completament abans del seu envasat o empaquetat.


Sense treure de l'envàs

Quan descongelis els aliments, no els treguis dels seus envasos i d'aquesta manera el suc que porten es podrà aprofitar en la seva preparació.


Conservar tots els nutrients

Si et preocupa conservar tots els nutrients dels aliments congelats, el millor és treure'ls del congelador un dia abans perquè estiguin llestos a l'hora de cuinar-los i evitar el microones.


Temps de cocció

El temps de cocció dels aliments congelats es redueix a un terç del temps que necessitarien si fossin frescos.


Descongelar al microones

Si el microones no té botó de descongelació, programa'l a temperatura mínima 5 minuts, deixa-ho reposar 5 minuts més i així sucessivament fins que es descongeli totalment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada