Pàgines

dimecres, 30 de maig del 2012

Les catifes i les moquetes




Netejar la catifa de fibra               

1.-Aspirem la zona bruta per la taca aplicant-hi directament el tub de l'aspiradora, ja que la pols s'incrusta a la fibra.
2.-Diluïm un tap d'amoníac per litre d'aigua; en general, aquesta fórmula serveix amb qualsevol taca.
3.-Mullem el raspall d'arrels, l'escorrem i freguem la taca amb força, intentant humitejar la fibra el mínim possible.
4.-Eixuguem la zona amb paper absorbent o un assecador. Després, posem un pes al damunt (llibre, maons...) perquè la catifa no es bombi.


Manteniment de catifes

A part de passar l'aspiradora per la catifa per treure la pols, també és important netejar-les de tant en tant. Tot i que hi ha diversos productes al mercat per netejar catifes, pots mantenir-les netes amb una barreja d'aigua calenta i amoníac. Quan hagis eliminat la pols, frega-la bé amb la mescla i esbandeix-la immediatament amb aigua neta. Posteriorment, deixa-la eixugar a l'aire lliure, si la catifa no pesa massa, o deixa les finestres obertes de l'habitació.

Prepara una barreja d'aigua tèbia, un rajolí d'amoníac i el suc d'un cogombre. Impregna un drap amb el líquid obtingut i passa'l per la catifa.

Una de les coses que s'ha de tenir present és que el terra on hi ha d'anar la catifa no s'ha d'encerar perquè es podria fer malbé el teixit.


Netejar l'estora

Per netejar les estores que es col·loquen a l'entrada de casa, utilitza una esponja xopada amb aigua salada (amb un bon grapat de sal n'hi haurà prou) i deixa-la eixugar a l'ombra. Quedarà com a nova.


Catifes amb tot el seu color

Cobreix-les amb fulles de te seques (utilitzades abans en infusió) i després de tota una nit, passa-hi un raspall humitejat amb aigua i amoníac.

Si vius en una zona on hi acostuma a nevar i tens jardí, pots revifar els colors de la teva catifa d'una manera molt senzilla i econòmica. Treu-la a l'exterior i posa-la pel costat dret al damunt de la neu. Deixa que hi actuï durant unes hores, sense deixar que la neu congeli el borrissol. Espolsa-la enèrgicament a fora i entra-la a casa perquè s'eixugui en una habitació que estigui ben ventilada. 

Si no tens jardí ni neu, no et preocupis. Vessa una mica de pòsit de cafè humit sobre la catifa. Deixa-ho eixugar bé i després passa-hi l'aspiradora vigorosament. Pots fer el mateix amb te després d'haver fet una infusió.

Una altra opció seria vessar sobre la catifa serradures humides amb vinagre d'alcohol.


Taques a la catifa


Actuar amb rapidesa és essencial. Quan s'hi aboquen líquids, s'han d'absorbir amb un drap, pressionant a poc a poc. Les taques de te i cafè s'eliminen amb una barreja d'alcohol i vinagre, mentre que a les de vi negre s'hi ha d'aplicar vi blanc dissolt amb aigua.

Eixuga tota la quantitat de líquid que puguis amb un paper absorbent, cobreix la taca amb iogurt natural i espera que s'eixugui. Raspalla-la i la taca haurà desaparegut. També va bé amb les estovalles o qualsevol altra peça.

Si la catifa s'ha tacat d'oli o d'algun producte greixós, deixa eixugar la taca. Després, aplica-hi dissolvent líquid o llevataques en sec fins que desaparegui la taca. Eixuga la catifa i raspalla-la amb molta cura. És recomanable fer una prova en un lloc no visible per evitar sorpreses desagradables.

Si s'ha tacat de productes làctics o d'ou, retira amb un paper absorbent l'excés de substància. Aplica-hi dissolvent o llevataques en sec. Neteja-la amb aigua i detergent.

Si la teva mascota hi ha orinat, s'ha d'actuar de seguida. Elimina tot el líquid que puguis i neteja-la diverses vegades amb aigua mineral amb gas. Si tot i així la taca no surt, neteja la zona amb aigua calenta amb sabó i vinagre. Si encara dura, torna-hi a aplicar aigua amb vinagre a parts iguals i deixa-ho actuar 15 minuts. Esbandeix i deixa-ho eixugar.

Per treure cera de les espelmes, elimina'n tota la quantitat possible fregant amb la mà de manera que la cera es vagi escalfant i formi boletes que seran fàcils de treure. La resta de la substància es pot treure amb la planxa: posa un paper assecant o de seda sobre la zona tacada i passa-hi la planxa per sobre fins que tota la cera es desfaci i passi al paper. Finalment, elimina les restes de parafina amb un producte d'escuma seca especial per a catifes.


Cremades a les catifes

Si la teva catifa s'ha cremat amb una cigarreta, talla amb molt de compte les fibres malmeses amb unes tisores de tallar ungles o amb una fulla d'afaitar. Després, aplica-hi una mescla d'aigua oxigenada dissolta amb aigua o bé aigua amb detergent. Esbandeix-ho bé i deixa-ho eixugar.


Pèls d'animals


Per treure pèls d'animals o fils d'una catifa, passa-l'hi una esponja sintètica humida.


Catifes deslluïdes

Escampa-hi sal, deixa-ho reposar durant una hora i després passa l'aspiradora ben a fons; veuràs com milloren.


Guardar les catifes

Abans de fer-ho, neteja-les o porta-les a la tintoreria. Enrotlla-les sempre amb el pèl cap a dins i posa-hi claus d'espècia per foragitar els insectes. Embolica-les bé amb paper d'embalar i subjecta-les amb una cinta adhesiva. Guarda-les en un lloc sec.

També pots cobrir la catifa amb paper de diari, embolicar-la i tornar a protegir-la amb més paper de diari. Així evitaràs que les arnes s'hi instal·lin, ja que no suporten l'olor de tinta.


Conservar els serrells de les catifes

De vegades, les puntes dels serrells de les catifes s'alcen i fa lleig. Ho pots solucionar posant un drap humit amb un pes al damunt (per exemple, diversos llibres) durant tota la nit. Si hi ha algun serrell que sobresurt més que els altres, no l'estiris. Talla'l a l'alçada dels altres. Per netejar aquest tipus de catifes, fes servir aigua amb sabó, esbandeix bé i deixa els serrells amb aigua amb midó. Quan s'eixuguin, i un cop els hagis pentinat, veuràs com no s'enreden tan fàcilment.


Elimina les taques de fang de la catifa o de la moqueta

Frega la taca amb vinagre (una cullerada sopera per cada litre d'aigua), esbandeix-la amb aigua, deixa que s'eixugui i raspalla-ho.


Moqueta tacada

Posa-hi a sobre una tovalloleta de paper absorbent. Frega-ho amb força amb l'ajuda d'un drap mullat amb amoníac i, finalment, passa-hi l'aspiradora.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada