Pàgines

dijous, 10 de maig del 2012

Contra la grip i els refredats


Prevenir la grip

Per començar, reforça el teu sistema immunològic amb vitamina C de taronges, mandarines, maduixes, pebrots, cols de Brussel·les, etc. Després, aixeca una barrera de protecció contra els contagis: extrema la higiene (renta't les mans, no comparteixis els coberts o les tovalloles amb algú que la pateixi), surt al carrer ben abrigada i col·loca humidificadors a casa o tovalloles mullades al damunt dels radiadors perquè l'ambient no es ressequi.


Infusió per als problemes gripals

Posa una culleradeta d'orenga i una altra de camamilla en una tetera, aboca-hi mig got d'aigua bullint perquè s'obrin les fulles i després d'un parell de minuts, aboca-hi la resta de l'aigua. Deixa-ho reposar i pren-ho abans de dormir.


Vitamina C contra els refredats

La vitamina C es troba a les fruites (cítrics, kiwis, maduixes...) i hortalisses crues (pebrots, tomàquets...) i és necessària perquè l'organisme estigui en bon estat general, especialment per la pell i els ossos. Un got de suc de taronja al dia, d'aranja o de llimona, aquesta darrera diluïda amb aigua, cobreix les necessitats d'aquesta vitamina (60mg) però s'ha de beure el suc acabat d'esprémer.


Evitar o alleujar un refredat
  • Te de saüc: pot reduir la durada d'un refredat. Fes una infusió amb una cullerada de baies de saüc per tassa i deixa-ho reposar 10 minuts. Beu-te una tassa tres vegades al dia.
  • Infusió de farigola: barreja a parts iguals arrel de malví, fulles de plantatge, fulles de farigola i fulles de sajolida. Fes bullir una cullerada sopera rasa de la mescla per got d'aigua i pren-ho tres cops al dia.
  • Dissolució d'all: l'all té importants propietats antivirals i antibacterianes. Pica una dent d'all, barreja-la amb una cullerada de mel i un rajolí de llimona amb aigua calenta. Mastega menta per tenir bon alè.
  • Bany aromàtic: utilitza els següents olis balsàmics en un bany calent: 2 gotes de farigola, 2 gotes d'eucaliptus i 3 gotes de llimona. Submergeix-te i inhala profundament els vapors per netejar l'aparell respiratori.
  • Ungüent de marduix: barreja 1 cullerada de marduix sec amb 20 ml d'alcohol de 96º. Deixa-ho macerar durant 12 hores en un recipient tancat. Cola-ho amb un filtre de cafè i reserva-ho. Escalfa 30 g de mantega fins que quedi líquida però sense que arribi a bullir, afegeix la maceració i barreja-ho bé. Aboca-ho en un recipient que tingui la boca ampla i que tanqui hermèticament i deixa-ho refredar. L'ungüent s'ha de conservar a la nevera i caduca als 8 dies. Suca'l amb cura al voltant dels orificis nasals, després prem-los durant uns segons i respira a fons pel nas després d'aplicar-ho. Es pot posar 3 o 4 vegades al dia mentre duri el refredat.

Infusión contra els refredats

Posa una culleradeta de farigola i una altra d'orenga en una tetera, aboca-hi aigua bullint, deixa-ho reposar 3 o 4 minuts, cola-ho i beu-te una tassa després de cada àpat i abans d'anar-te'n al llit.


Per millorar els símptomes dels refredats


Els aliments picants com el curri, el bitxo, la mostassa o el pebre negre ajuden a descongestionar les vies respiratòries. L'all i la ceba també alleugen els símptomes del refredat. Les fulles d'eucaliptus es fan servir en infusions com a remei contra els refredats. També és molt recomanable fer inhalacions amb el vapor que produeixen aquestes infusions. És molt important beure suficient líquid per combatre la deshidratació i mantenir una certa humitat a les vies respiratòries. Un remei casolà perfecte és el de barrejar suc de llimona amb una culleradeta de mel en un got d'aigua calenta.


Cocció per a bafs (descongestiona les vies respiratòries i afavoreix l'expulsió de flegmes)

Bull 1,5 l d'aigua i afegeix 3 grapats d'herba de marduix sec. Deixa-ho coure durant 5 minuts i afegeix 10 ml d'alcohol de 96º. Deixa que reposi tapat durant 5 minuts. 
Mentre sigui ben calent, posa el cap damunt del cassó i tapa't amb una tovallola perquè el vapor no s'escapi per les vores. Respira a fons unes 5 vegades i aparta el cap del cassó durant 1 minut. Torna a repetir aquesta operació de 4 a 6 vegades fins que comencin a moure's les mucositats de les vies respiratòries. Els bafs es poden fer 2 cops al dia fins que desapareixi el problema.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada